Až tak moc ho nežerte. Je zdlouhavý a nudný


U filmu se většinou nesluší předem vyzrazovat pointu. Tady ji ale nabízí už název: Až tak moc tě nežere. A zas tak moc není třeba tento snímek žrát. Představte si pět epizod úspěšného seriálu Sex ve městě od stejných autorů, vystříhejte vtipné a dynamické momenty a nechte ty obyčejné až trapné. To je v kostce celý nový film. A přitom je napěchovaný hollywoodskými hereckými esy.

Kde se tedy mohla stát chyba? Nejspíš v doslovnosti příběhů z knižní předlohy, které navíc vždy uvádí „tematický“ titulek, aby i nejnatvrdlejší divák poznal, co se mu zrovna servíruje.A ve velkém množství postav, které celou dobu na plátně brebentí a nimrají se ve vztazích. Film má být sondou do života dvacátnic a třicátnic, jenže hlavní hrdinky se chovají spíš jako vyjukané a praštěné puberťačky.

Nudný děj a klišovité postavy
Americký film Zas tak moc tě nežere řeší, proč si nebohou Beth nechce vzít přítel, proč jinou ženu podvádí novomanžel…a zejména proč má jistá Gigi takovou smůlu, že nemůže narazit na toho pravého. Leckterá obdivovatelka romantických komedií se bude nudit. Film je zoufale dlouhý (přes dvě hodiny) a postavy předvídatelně klišovité. To, co funguje ve formátu již vzpomínaného seriálu, tedy krátkodobé vytržení z reality, nadsázka a klidně i trocha toho afektu, se ukazuje ve formátu celovečerního filmu jako zdlouhavé a plytké – ve své podstatě i zbytečné. A hloupé.

I ve světě romantické komedie bije diváka do očí i uší fakt, že se hrdinky celým svým bytím upínají jen na ono rozebírání vztahu, co dotyčný řekl či neřekl, a největší vzrůšo pro ně znamená hledání svatební cesty. A ožívá tu staré známé klišé, že muži vedou své zajímavé životy, kdežto ženy a dívky po většinu času plkají a sní o princi na bílém koni.

Pravdu najdete už na třetí straně
Nejvýrazněji z celého filmu čpí zacílený marketingový tah, vezoucí se na vlně obliby konverzačních komedií a seriálů o vztazích. Tah, těžící z popularity celovečerního Sexu ve městě a samozřejmě servírující divákům ty nejvíc „in“ tváře.

Pokud čekáte i od ukecaného snímku o vztazích něco zábavného a překvapujícího, běžte radši na nějaký film od Pedra Almodóvara. Anebo si místo zhlédnutí filmové podoby příběhů Až tak moc tě nežere přečtěte knihu od scenáristů Grega Behrendta a Liz Tuccillo (autoři seriálu Sex ve městě), která se stala předlohou snímku. Onu „osvobozující“ pravdu, že snaha investovat energii do vztahu, kde vás ten druhý „až tak moc nežere”, je zbytečná, objevíte už na třetí straně. 

Až tak moc tě nežere / He´s Just Not That Into You
USA, 2009, české titulky
Hrají: Ben Affleck, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Kevin Connolly
Režie: Ken Kwapis
Premiéra v ČR: 19. března 2009