B. B. King rozparádil Prahu. Asi naposledy


Je mu už čytřiaosmdesát let, ale koncerty hraje stále s přehledem. Na svém zřejmě posledním turné One More Time se slavný americký kytarista, skladatel a zpěvák zastavil i v Praze. Před svými fandy opět uspěl.

Přestože slavný bluesový kytarista a zpěvák B. B. King odehrál včerejší vystoupení v pražské Tesla Areně vsedě, několikatisícové publikum dokázal pěkně rozparádit. Na údajně posledním tuzemském koncertu čtyřiaosmdesátiletého umělce aplaudovala zaplněná sportovní hala písním z nového alba One Kind Favor i starším hitů. Legenda americké hudby oznámila konec své aktivní kariéry již vícekrát, letos B. B. King své turné nazval One More Time (Ještě jednou).
    
Jsem rád, že jsem zase na tomto kouzelném místě
B. B. KingKoncert zahájili Kingovi doprovodní černošští muzikanti, kteří zahráli dvě skladby na pomezí blues a jazzu. Jednotliví členové při nich v sólových výstupech ukázali své hráčské umění. Poté se za obrovského nadšení přítomných na pódiu pomalým krokem objevil obtloustlý B. B.  King, kterého hala přivítala ovacemi vestoje. Okamžitě si sedl na připravenou židli a kolega z doprovodné kapely mu podal jeho proslulou černou kytaru, kterou kytarista pojmenoval Lucille. Koncertuje s ní od roku 1949. "Jsem rád, že jsem zase na tomto kouzelném místě," řekl proslulý hudebník a omluvil se za svůj "mississippský" přízvuk. Hned v úvodní skladbě, starší písni I Need So, předvedl typická sóla provázená grimasami, kvůli kterým ho prý jeho první žena přezdívala Kyselý ksicht.  "Když zpívám, v myšlenkách hraji na kytaru, ve vteřině přestanu zpívat ústy a začínám zpívat skrze Lucille," uvedl před čase King, v jehož promluvách zaznívá silný protirasistický tón.
Také pražské publikum si užilo jeho řečnění mezi skladbami, žertování na pódiu i hlasitého líbání mikrofonu a zejména stále ostře znějícího hlasu, kterým si podmanil většinu přítomných. Mnoho diváků také rozezpíval, například  písní Rock Me, Baby.  "My vás milujeme!" rozloučil se také jménem kapely na konci vystoupení B. B. King. Album One Kind Favor, které částečně představil, není jeho autorským. King na něm zpívá skladby klasiků blues Blind Lemona Jeffersona, Lonnieho Johnsona nebo Johna Lee Hookera.
 
Alici Springs odsouhlasil sám B. B. King
Jako předkapela se ve vstřícně naladěné Tesla Areně představila zpěvačka Alice Springs a její Blues band. B. B. King si ji osobně předem poslechl a schválil. Kdo zná skladatelku a pianistku Alice Springs pouze jako zpěvačku, která získala řadu ocenění za popové písně Jízda nebo Pusu mi dej, byl překvapen bluesovým zvukem její mladé kapely.

Témata:,