Babička pro mírně zvrhlé diváky


Dokument o zralé ženě, která se rozhodla utéci do náručí mladých chlapců před neúprosně se blížícím stářím a samotou – to je slovensko-český film Babička. Pětapadesátiletá Tamara se nebojí otevřeně mluvit o sexu, lásce a odporu k mužům své generace. 

Příběh začal odvážným inzerátem: „Mierne zvrhlá zrelá žena sa chce zoznámiť s mladými mužmi vo veku 17 – 30. Mačka Tamara. Zn. Nemusíš mať svaly.“ A odpověď? 650 chtivých mladých mužů zareagovalo na inzerát Tamary Archlebové, která v dokumentu hraje sama sebe. Spolu s režisérkou filmu Zuzanou Piussi(Bezbožná krajina, Anjeli plačú, Stoka) se podílela na scénáři a neváhala pustit kameru do svého soukromí a intimního života.

Milenka, učitelka sexu, nebo matka?
Překladatelka, spisovatelka a básnířka, matka i babička, zralá žena hledá nová dobrodružství, ale zároveň touží vytvářet teplo domova. Jak sama říká, muži jejího věku jsou většinou zatrpklí, zbavení všech ideálů a ke všemu smrdí. Ovšem bizarní plejáda mladíků, kteří dali svolení k natáčení, také není zrovna reprezentativním vzorkem mužské populace – od introvertů a nezkušených zajíčků přes suverénní frajírky a narcisy až po ubohé sadisty. Po mnoha více či méně vydařených schůzkách Tamara zjišťuje, že mladíkům nahrazuje spíše chápavou matku nebo učitelku sexu.

Hlavní představitelka projevuje velkou dávku exhibicionismu, ale na místě je otázka, do jaké míry je dokument inscenovaný a nakolik můžeme věřit jeho autentičnosti. Režisérka vzniklé situace nijak nekomentuje, jen s kamerou v ruce sleduje dění a názor nechává na divácích. Tragikomické schůzky balancují mezi emocionální vypjatostí a groteskní trapností, a tak divák váhá, zda se sarkasticky smát, fandit Tamaře v jejím hledání či jen nevěřícně kroutit hlavou.  

Babička
Slovensko / ČR, 2008, slovenské znění, nepřístupný do 15 let
Režie: Zuzana Piussi
Hrají: Tamara Archlebová, Daniel Archleb, Broňa Markušová, Matej Borovička a další
Premiéra v ČR 26. února 2009