Bang! Bang! Tady máte ty hity česky! volá Lucie Bílá


Lucie Bílá přišla před Vánoci s deskou předělávek známých melodií, již pojmenovala podle titulní skladby Bang! Bang!. Z desky se ozývá klasická Lucie se všemi svými přednostmi i zápory, otázkou ale je, proč tahle deska vlastně vznikla.

Bang! Bang! Lucie BíléAlbum Bang! Bang! není prvním počinem, na kterém Lucie Bílá zpívá osvědčené zahraniční songy. Už v roce 1996 na albu Hvězdy jako hvězdy zářila v písních, kterým dala nový osobitý kabát ušitý z českých slov. Album mělo úspěch, takže proč nevkročit do stejné řeky?  
Trio Bílá-Osvaldová-Soukup na novince doplnil ještě Petr Vrba, který otextoval píseň Most přes rozbouřené vody (Brigde Over Troubled Waters od dua Paul Simon & Art Garfunkel, a mohlo se jít na věc.

Od Kill Billa po hit šedesátých let
Jako pilotní singl vybrala Lucie společně s producentem desky Ondřejem Soukupem rozvernou a hravou písničku Život vypadal krásně (Daydream od The Lovin‘Spoonful z roku 1966), album ovšem otevírá jiný kus – melancholická píseň z filmu Kill Bill v původním znění Bang Bang My Baby Shoot Me Down, která se na Lucčině novince smrskla na pouhé Bang! Bang! I v české verzi ale zůstala nálada stejně teskná jako v originále.
Kromě romantických melodií (Už nikdy víc alias All By Myself od Erica Carmena, již Lucie Bílá zpívá s pokorou a zní to dobře), ale chtěla mít zpěvačka na albu i rockovou písničku jako vzpomínku na bigbítové začátky. Prostor tedy dostal cover od AC/DCYou Shook Me All Night Long , která se v českém podání jmenuje Tygřice. Tahle písnička zřejmě měla působit jako osobní zpověď Lucie Bílé, která se i ve svém věku a se všemi zkušenostmi cítí být holkou plnou energie a chuti do života; chvílemi ale působí spíš jako song z uřvané rockotéky.

Poslechněte si Bang! Bang!

http://www.youtube.com/watch?v=WHLJxsQ32aA

Ač nahrané živým orchestrem, bezchybně zazpívané a skvěle otextované, Bang! Bang! je jen albem coververzí, které potěší hlavně sběratele desek Lucie Bílé. Ti, kdo mají rádi písničky v originálech, ale asi nadšeni nebudou. Nejde o to, že by zpívání cover verzí bylo nutně špatné a neoriginální. Problém je v tom, že Lucie jim na desce nedala vůbec nic nového. Ani energii, ani atmosféru, ani svou tak oblíbenou nálepku „holky, se kterou život zatočil, ale ona se s osudem radostně pere dál“.
Lucie BíláV některých písničkách, například menuetové Lásko máš modrý stín (L´Amour Est Bleu), je Lucie oproti originálu daleko nudnější, jednotvárnější, chvílemi máte pocit, že písničku prostě nedoposloucháte. V Ankově You Are My Destiny – na desce Saint Germain –  se zase kamsi ztratilo napětí, které Lucie nedožene ani ve svých klasických, lehce uřvaných polohách.

Pro koho ta deska je?
Naopak docela sympaticky dopadla verze jedné z nejpřezpívávanějších písní, Cohenovy Hallelujah s vtipným textem Gabriely Osvaldové. V místech, kde Bílá netlačí na pilu, je song i díky pěkné komorní aranži důstojnou poctou.
To samé platí o první části o Mostu přes rozbouřené vody  Simona s Garfunkelem, který drží jednoduchý riff akustické kytary. Nicméně pokornému a silnému originálu ale tahle popová verze s rádoby gospelovým sborem nemůže konkurovat.
Předělávka When a Man Loves a Woman má podobný problém jako Lásko máš modrý stín. Kdyby zpěvačka tolik netlačila na pilu a v pasáži, kde zpívá „zkus mi psát“ nekřičela jako zmiňovaná tygřice, mohl by to být docela pěkný love song.
Jestliže nejste zarytým fandou Lucie Bílé, ve výsledku se zřejmě neubráníte otázce, proč vlastně tahle deska vznikla. Jako pocta slavným melodiím? Jako dárek rodičům ke Zlaté svatbě? Jako záplata pro ty, kteří si chtějí pod známými melodiemi představit i konkrétní „obyčejná“ slova a emoce a nedokáží si originály přeložit? Nic proti téhle službě věřejnosti, ale Lucie Bílá má na víc.

Lucie Bílá – Bang! Bang!
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 41:30
Skladby: Bang Bang, Život vypadal krásně, Lásko máš modrý stín, Saint Germain, Z deště pod okap, Už nikdy víc, Tygřice, Most přes rozbouřené vody, Martini dry, Zkus mi psát, Desatero (Hallelujah)

Témata: