Barbie Nicki Minaj se mračí a rapuje v růžovém latexu

Jana-Moravcova

Zpěvačka, absolventka umělecké školy, celebrita MTV, držitelka řady cen z posledních dvou let a milovnice převleků. To je Nicki Minaj, která se po bezpočtu hostovaček konečně dobrala ke svému vlastnímu cédéčku. Debut Pink Friday je něco mezi luxusním domečkem pro panenku Barbie a pátečním večírkem ve špinavém ghettu, v němž ostatně částečně vyrůstala. Je umělé a podle posledních trendů, zároveň ale úspěšně zápasí se špinavými beaty a přidrzlým rapem.

Znáte Nicki Minaj? Její jméno se v Americe dostalo na řadu desek známých interpretů; hostovala na albech Christiny Aguilery, Kaneye Westa nebo Rihanny. Většina z nich hostovačku vrací a chameleonské Nicki se tak z růžovoučkého debutu stalo album ve smyslu „Nicki a její hvězdní kámoši z branže“. Šestice hostů s sebou totiž přinesla lolgicky svou duši a z Pink Friday tak udělala mix hiphopu, R‘n‘B a popu. Nic to ale nemění na faktu, že šestadvacetiletá Newyorčanka původem z Trinidadu je potřebnou injekcí pro skomírající ženský rap. Škoda jen, že si nevystačí sama – a že si prozatím neudělala jasno v žánru.

V hlavní roli pan Počítač a hosté
Nicki Minaj, která se vyžívá v barevných parukách a oblečcích přazvláštního vkusu, ke spolupráci nevyzvala jen známé kolegy. Na pomoc přišel i pan Počítač a osmibitové mlácení do kusu plechu v agresivní Roman‘s Revenge (

. Nevíme, nakolik je Annie s touto citací spokojená, samurajský videoklip k singlu je ale až příliš prvoplánový.

Poslechněte si Your Love

Žánrově je Nicki vyhraněná-nevyhraněná. Album skáče od árenbíčkových skladeb (singl Right Thru Me, Save Me –

, snad nejlepší skladba desky) nebo Fly, které pěvecky vládne Rihanna, až po drsné raperské kousky Did It On‘em nebo zmíněnou Roman‘s Revenge. Střed vyskládaly písničky, jimž stejným dílem vládne rap i zpěv a melodické beaty.

Poslechněte si Right Thru

Nicki Minaj, ač žhavá ženská krev současného rapu, ale není ta, která na svém debutu jen rapuje. Intonaci dokazuje hned několikrát, sama zvládne odrapovat a odzpívat refrény v úvodní narcistické I‘m the Best, perfektně kočíruje vokály Save Me v rytmu R‘n‘B a zdatně sekunduje Kayne Westovi v Moment For Life.

Plavba mezi několika žánry je ale v jejím případě schizofrenní, nedůvěryhodně působí hlavně úskoky ke známým popovým melodiím. Je Nicki usměvavá Barbie se sametovým hlasem, nebo drsná rapperka? Na Pink Friday míchá oboje dohromady a Nicki Minaj - Plastic Fridaychvílemi tak spíš než jako fanynka všeho divného a netradičního působí jako lascivní domina v růžových SM kozačkách. Což je možná k smíchu. Jenže Nicki by ráda byla primárně rapperkou, nikoliv bavičkou.

Nicki Minaj – Pink Friday
Vydavatelství: Universal Motown
Celkový čas: 50:55
Seznam skladeb: I’m the Best, Roman‘s Revenge, Did It On’em, Right Thru Me, Fly, Save Me, Moment 4 Life, Check It Out, Blazin, Here I Am, Dear Old Nicki, Yout Love, Last Chance

 

Témata:,