Basové orgie Holek proti klukům

Stefan-Titka

Skupina Girls Against Boys funguje od roku 1988, poslední desku vydala v roce 2003 a od té doby jako by se po ní slehla zem. Tedy až do včerejšího večera, kdy se "Holky proti klukům" představili českému publiku v pražském Paláci Akropolis. Do staříků měla tahle rocková partička z USA opravdu daleko.

Kultovní newyorská čtveřice Girls Against Boys je pověstná především osobitým zvukem: jako jedna z mála rockových kapel využívá dvou basových kytar. Ostatně celá včerejší akce se nesla v duchu oslavy hard-rocku, což během večera několikrát zdůraznil Aran, frontman předkapely Gnu („Vy sami jste promotéři tohohle večera!“), která se spolu s táborskou Deverovou chybou postarala o našlápnutý rozjezd.

McCloud, nebo Dr. House?
Hned zkraje koncertu dali Girls Against Boys případným nezasvěceným posluchačům originální zvuk kapely notně ochutnat. O basové linky skutečně nouze nebyla, což se potvrdilo především ve skladbách jako Basstation nebo Kill the Sexplayer. Ale frontman kapely Scott McCloud, který svou vizáží až nápadně připomínal seriálového Dr. House, rozhodně boj s basami neprohrával. Celou dobu si sice udržoval pózu odměřené rockstar s komplimenty vůči pražskému publiku (doprovázenými nezbytným magickým slovíčkem „fuck“), ale na jeho hlase v kombinaci s jednoduchou, energickou hudbou je zkrátka něco až hypnotického, co nutí podlehnout.

Poslechněte si Basstation od Girls Against Boys

Došlo i na stage diving
Škoda jen těch drobných chyb. Ze začátku se hlas McClouda buďto utápěl v basové smršti, nebo naopak úplně vypadával. Druhým extrémem byla jakási jeho nesoustředěnost; na několika místech se zdálo, jako by zpíval tam, kde nemá. A chtělo by to asi i lepší závěr – není ideální vygradovat koncert až k dlouhému vytleskávání přídavku, aby nakonec po návratu na pódium kapela ještě řešila technické problémy. Stejně jako končit kytarovou kanonádu závěrečným „ploužákem“.
Jinak ale ano – stálo to za to. Výborná atmosféra, uši zalehlé kytarovými orgiemi, došlo dokonce i na stage diving. Ke štěstí chyběla už jen "ta" cover verze She´s Lost Control od Joy Division. Snad tedy příště, holky… a kluci.

Poslechněte si cover verzi She´s Lost Control

http://www.youtube.com/watch?v=bgsCmekHUIg

Girls Against Boys
13. února 2009, Praha, Palác Akropolis