Bastille vydali zbytečné EP s jediným hitem

sindlauerovamarta

EP se vydávají většinou proto, aby příjemně zkrátila čekání na plnohodnotnou desku, případně aby hudebníkovi vydělala peníze navíc. Bastille nejspíš nejde ani o jedno. Na EP Oblivion mají totiž mezi šesti tracky jen jediný povedený kousek.

Dan Smith, frontman i v České republice poměrně oblíbených Bastille (letos tu hráli dvakrát)už dopředu avizoval, že nová řadová deska kapely bude „rockové R’n’B silně ovlivněné elektronikou“. Tato poměrně radikální změna stylu s největší pravděpodobností rozdělí fanoušky na dvě skupiny: ty, kterým vývoj kapely nevadí, a ty, kteří takovou „zradu“ nesnesou.

Poslechněte si Bastille v Youradiu

Jako potvrzení svých slov zveřejnila skupina koncem letních prázdnin video k nečekaně elektronickému singlu bad_news. Novinka má natolik nakažlivý beat, že pokud vám při jejím poslechu necuká některá z končetin, pak musíte mít špatně zapojená sluchátka. Přesně tahle podoba Bastille opravdu sluší, o čemž jsou přesvědčeni i oni sami, když na EP umístili instrumentálku tohoto songu.

Pro všechny, komu už Pompeii a její „é-eo-eo“ leze ušima ven, máme špatnou zprávu: písnička se dostala i na tuto malou desku. Sluší se ovšem uznat, že překlopená do orchestrálního kabátku zní docela svěže. Co ale neskryje ani sebelepší předělávka, je Danův podivně zbarvený hlas, který se navíc místy ocitá mimo tóninu.

A terno není ani titulní skladba Oblivion, respektive její remix; remixy se dělají hlavně proto, aby se na netaneční písničky dalo tančit. Kromě toho, že se vám při poslechu nové verze nepohne ani chlup, je hrdinství vydržet skladbu poslouchat až do konce. Nezremixovaná verze sice není bůhvíjak strhující, ale aspoň nevyvolává tak silné nutkání přepnout na další track.

Bastille trpí jedním zásadním nedostatkem: postrádají jakoukoli vlastní tvář. Podobný mišmaš stylů je příznačný pro mnoho „nijakých“ kapel a pokud Dan Smith a spol. nezabudují do své hudby něco typicky bastillovského, může se stát, že na jejich další desku už nebude nikdo zvědavý.

Bastille – Oblivion EP
Vydavatelství: Virgin
Celkový čas:
25:10
Seznam skladeb:
Oblivion, bad_news, Pompeii (Live With Film Orchestra), Bad Blood (Live Piano Version), Oblivion (Slinger remix), bad_news (Instrumental)