Battle, první český film z tanečního prostředí, je na světě


Šplhám na kovovou konstrukci a připravuju hlasivky. „Klapka… Akce … Komparz!“ volá rejža. A tak spolu s desítkami dalších nadšenců začínám křičet a jásat, div neutrhnu zábradlí uměle vystavěné arény. Je červen 2009, nacházíme se v hale C v Drahobejlově ulici v Praze 6, kde se zrovna natáčí klubová scéna pro film Battle. Historicky první český taneční film.

Snímek Battle připravila tvůrčí skupina V7M jako svůj absolventský projekt na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Nápad na zfilmování příběhu z tanečního prostředí dostal režisér Vojtěch Moravec, který se v minulosti pouličním tancem zabýval. DVD Battle by měl vyjít 9. září jako příloha časopisu BBarák. Snímek bude mít pouze okolo 20 minut. Pro filmaře je to sice malý krůček, zato pro český street dance obrovský skok.

Podívějte se na ukázky z filmu Battle

A o co v Battlu půjde? Převážná část děje se odehrává v klubu na tanečním battlu. Potkávají se tu lidé, jejichž minulost se kontroverzně proplétá. Hlavní porotkyně soutěže totiž před několika lety poslala do vězení trenéra Dia. Měl totiž milostný poměr s její nezletilou dcerou Luckou. Nyní, když se po letech opět setkávají, atmosféra houstne… V hlavní roli se objeví známá herečka Zuzana Slavíková, kterou si nejspíš pamatujete z televizní soutěže Nejslabší máte padáka!. Dceru Lucku si zahrála Anna Šedová a role trenéra Dia se zhostil populární tanečník Michal Zvara. „Asi nejtěžší bylo se hystericky rozbrečet nebo se svléknout hned první den před celým štábem,“ říká tanečnice Anna Šedová, pro niž je Battle hereckou premiérou. Taneční scény měla plně ve svých rukou skupina BDS Academy. A soundtrack? „Hudbu nám poskytlo mnoho DJs: Wich, Buphe, AJ, Tomas01 – nerad bych na někoho zapomněl,“ říká režisér Vojtěch Moravec.

Fanděte, ale potichu!
Hned po vstupu do ateliérů haly C se člověk ocitl v jiném světě. Na místě vzrostl autentický noční klub, s barem, fotbálkem a tanečním parketem v podobě arény. Kolem parketu vyrostl speciální ochoz. Tady jsme my, komparzisté, fandili tanečníkům a jejich street dance demu. Nejvtipnější bylo natáčení záběrů pro zvuk. Znamenalo to, že komparz musel zběsile fandit – ale potichu. Lidé otevírali pusy v náznaku povzbuzujícího křiku, horečně mávali rukama, ale nevyšla z nich ani hláska. Pohodová atmosféra však na placu panovala po celý týden natáčení. „Nemám nic, na co bych si mohl stěžovat. Měl jsem naprosto skvělý štáb a díky důkladné přípravě byl během natáčení i minimální počet problémů,“ říká režisér Moravec.

Film Battle je jako krátkometrážní studentský snímek určen především pro festivaly nebo Noc filmových nadějí. Jestli v podobných soutěžích uspěje, není jasné, ale u milovníků pouličního tance silně zabodoval už teď.