Baumaxa, Hněddé smyčce a hosté pokřtili Coveranto

Jiri-Vanek

Litvínovský samorost Xavier Baumaxa pokřtil v Lucerna Music Baru své nové CD Coveranto. Divákům přichystal opulentní menu v podobě dvouapůlhodinového koncertu plného hostů. Jedinou skvrnou na skvělém vystoupení byla jeho prostřední část, kdy to občas vypadalo, že se protagonisté na jevišti baví víc než publikum v klubu.

Přestože loňské album Desperanto znamenalo ve vývoji Xaviera Baumaxy spíš klasický cimrmanovský úkrok stranou než nějaký zásadní progres, je Baumaxa pořád jednou z největších osobností české klubové scény. O plánech na na album Coveranto se smyčcovým tělesem hovořil Baumaxa loni s Koulí (Nemůžu pořád juchat, říká Xavier Baumaxa) a letos si svůj sen splnil.
Baumaxa vystupuje se smyčcovým kvintetem Hněddé smyčce a dalšími doprovodnými muzikanty už nějaký čas, znalý divák tedy nemohl být takřka orchestrálními aranžemi skladeb překvapen. Úvod koncertu byl přesto impozantní. Nonšalantní bonviván odstartoval v podobě dixielandového hitu smyčcovou smršť, písně jako Parapety nebo Otvírákem odzpíval s Baumaxou celý narvaný Lucerna Music Bar.

Poslechněte si Parapety live

http://www.youtube.com/watch?v=kqdGBRgYBhQ

Ve druhé třetině ovšem koncert trochu ztratil tempo. Baumaxa sice na pódium přivedl spoustu zajímavých hostů – kromě obvyklého básníka Em Rudenka také třeba Honzu Homolu ze skupiny Wohnout nebo písničkářku Lenku Dusilovou – jenže neustálé střídání muzikantů na pódiu způsobovalo dlouhé prodlevy mezi písničkami a tišší a křehčí skladby občas nebylo přes tlachající publikum pořádně slyšet. 
Ale i druhá třetina měla své vrcholy, beatboxovou vložku nebo jen s kytarou a klavírem odehraný Nazijazz. Mimochodem, nemůžu si pomoci, ale mám pocit, že touhle písničkou udělal Baumaxa proti rasismu v České republice mnohem víc než leckterá vládní či nevládní organizace, která to má v popisu práce.

Ke konci show se na pódiu sešla celá doprovodná kapela a koncert se opět rozjel, publikum uvedly do varu jak rychle odbytý křest, tak hlavně písničky Romale Rap, Málem bych zapomněl nebo Pažitka. Úplný konec obstarala jedna z novinek z desky Coveranto, skladba Umělci, kterou s Baumaxou odzpívali hosté Ota Klempíř a Dan Bárta, a pochopitelně čtvrthodinový závěrečný Jazzíček plný virtuózních sól dokazujících, že členové Baumaxovy doprovodné skupiny nejsou žádná ořezávátka.

Poslechněte si Nazijazz live

V úvodu recenze jsem zmínil jistou stagnaci Baumaxovy tvorby na poslední desce. Je ovšem otázka, kam se bude Xavier ubírat dál, vždyť další muzikanti se mu na pódium už prostě nevejdou. Takže teď snad jedině Baumaxa v opeře s celým symfoňákem. Třeba se jednou dočkám.

Xavier Baumaxa a Hněddé smyčce
Praha, Lucerna Music Bar, 13. dubna 2010