Beady Eye – trochu Beatles, trochu Rolling Stones. A trochu Oasis

Jiri-Vanek

Beady Eye vznikli v roce 2009, když Noel Gallagher odešel z Oasis a zbývající čtyři členové včetně Noelova bratra Liama se rozhodli pokračovat pod jiným jménem. Vzhledem k tomu, že Noel býval mozkem Oasis, nic dobrého se od debutu Beady Eye nazvaného Different Gear, Still Speeding nečekalo. Beady Eye ale příjemně překvapili, byť jejich deska vlastně překvapivá není. Je to kolekce milých písniček, které se náladou vrací někam na konec šedesátých (nebo chcete-li na začátek devadesátých) let.

Liam Gallagher je známý tlučhuba a o připravované desce Beady Eye Different Gear, Still Speeding se pochopitelně vyjadřoval jen v superlativech, což u řady lidí vyvolalo poťouchlé očekávání průšvihu.

Není divu; Liam byl vždycky oceněn jako výborný zpěvák a charizmatický frontman, jenže v Oasis vždyť platil vedle bratra Noela za toho méně důležitého (zábavná “desetislovná wikipedie” tenwordwiki.com například charakterizuje Oasis jako “rockovou skupinu soustředěnou kolem dvou bratrů, jenom jeden má talent".)
Zásadní otázkou tedy bylo, jak se Beady Eye vyrovnají s nepřítomností hitmakera Noela, který měl na svědomí zásadní skladby Oasis.

Pár hitů mají i Beady Eye
Vyrovnali se slušně; všechny písničky jsou kromě Liama podepsané i kytaristy Gemem Archerem a Andy Bellem a i když žádná druhá Wonderwall (

) na albu není, nedostatkem chytlavých popěvků deska rozhodně netrpí.

Ať už je to úvodní Four Letter Word, typická stadiónovka, se kterou budou Beady Eye bezpochyby otevírat svoje živé sety, akustické country Millionaire nebo už loni vydaný první singl Bring the Light, postavený na klavíru jak od Jerry Lee Lewise. Příjemně překvapí ale i ambiciózní, šest a půl minuty dlouhý Wigwam.

Beady Eye – Bring the Light

Tak jako jsme žádné hudební experimenty nemohli čekat od Oasis, nemůžeme je čekat ani od Beady Eye. Písničky jsou přiznaně ukotvené v konci šedesátých let u všech těch The Who,The Rolling Stones a The Beatles.

Liam chce někdy znít za každou cenu jako John Lennon (mimochodem, jestli si při poslechu Different Gear, Still Speeding vzpomenete na Noela, tak hlavně kvůli zpěvu – kontrapunkt jeho jemnějšího hlasu k frackovskému Liamovi občas prostě chybí) a po několikátém poslechu si uvědomíte, že některé písničky se možná velikány inspirovaly víc, než by bylo zdrávo.

Tak třeba The Roller je postavená na stejném akordickém sledu jako Instant Karma nebo All You Need is Love, riff v Beatles and Stones připomene My Generation, při Standing On the Edge of the Noise se vám zase vybaví Get Back). Padesátiminutová deska mohla být zkrátka klidně o dvě tři písničky kratší.

Standing On the Edge of the Noise
Four Letter Word
Millionaire

Pokud vám stejně jako mně před časem učaroval zvuk nahrávek Definitely Maybe a (What’s the Story) Morning Glory, rozhodně dejte Beady Eye šanci. Liam Gallagher na téhle desce důstojně vystoupil Different Gear, Still Speeding ze stínu svého staršího bratra – a já jsem rozhodně zvědavý, jak se Noel ns touhle hozenou rukavicí na své sólovce vyrovná.

Beady Eye – Different Gear, Still Speeding
Vydaval: Beady Eye Records
Celkový čas: 51:34
Skladby: Four Letter Word, Millionaire, The Roller, Beatles and Stones, Wind Up Dream, Bring the Light, For Anyone, Kill For a Dream, Standing On the Edge of the Noise, Wigwam, Three Ring Circus, The Beat Goes On, The Morning Son

Témata:,