Beatboxer En.Dru: Spolupracuji s Vojtou Dykem, protože má dětskou duši

Hana-Slivova

Ondřej Havlík alias En.dru to má potvrzené. V loopování, tedy nahrávání vlastního hlasu do speciálního smyčkovače a jeho následném využití při zpěvu a rapování, je jeden z nejlepších na světě. „Tenhle typ hudby v podstatě odráží způsob mého života, nedokážu fungovat stereotypně,“ říká o smyčkování a beatboxu obecně moderátor Evropy 2, jenž nedávno získal na "loopovacím" mistrovství světa ve Frankfurtu stříbrnou medaili. Kromě toho ale spolupracuje například s Vojtěchem Dykem nebo Danem Bártou.

Jak se na takové mistrovství světa ve smyčkování En.dru připravuje?
Hodně improvizuju. Samotného mě často překvapí, co z toho nakonec vznikne. V podstatě to ale odráží můj způsob života, neumím si představit, že by byl stereotypní. Neustále potřebuju inspiraci.
Nicméně s přípravou na soutěž mi tentokrát pomáhal muzikant Jirka Vidasov, s textem pak Jen Hovorka, oba z groovy kapely Private Collective. Vzhledem k tomu, že jsem zvyklý improvizovat sám, to pro mě byla velká zkušenost.

En.dru vyhrál drhé místoJak probíhalo samotné vystoupení na mistrovství světa?
Každý účastník měl pět minut, což je docela šibeniční čas. Spoustu lidí včetně mě to stresovalo, protože nemůžete začít hned, chvíli trvá, než se na smyčkovač nahrají jednotlivé stopy. Zajímavé je, že medailové pozice obsadili ti interpreti, kteří produkovali hudbu jen pusou a hlasem. Jasné znamení, že lidským tělem se dá vytvořit plnohodnotná hudba, která konkuruje hudebním nástrojům. 

Na mistrovství jsi skončil druhý. Čekal jsi to?
Nečekal, protože Rus Vahtang, který byl nakonec třetí, je pro mě absolutní světová špička nejen v beatboxu, ale obecně ve vokálním performingu. Jeho výkon měl srdce, sdělení, skvělou interpretaci i show. Je zároveň výborný zpěvák, o kterého by se světové operní scény mohly prát. Z písničky, kterou zahrál, až mrazilo. A výtka? Snad jen, že není tak technicky zdatný ve smyčkování. Vítěz Tioneb z Francie podle mě není tak absolutní talent jako Vahtang, ale vystoupení mu dobře sedlo.

Psali jsme: Beatboxer En.dru skončil druhý na mistrovtsví světa
En.dru live: Přehled chystaných koncertů

Mluvíme o vrcholu, jakého můžeš ve svém oboru dosáhnout. Jak ses ale k beatboxu a smyčkování dostal?  
Jako slepej k houslím. Najednou zjistíš, že napodobuješ zvuky a realizuješ se skrz hudební nápady, které máš v hlavě… Víc jsem začal trénovat až v Holandsku, kde jsem byl na vysoké škole na stáži a studoval tam divadlo. Seznámil jsem se s klukem, jenž patří k holandské beatboxerské špičce, s tím jsme trénoval, učili jsme se jeden od druhého. Doma jsem začal hrát s beatboxovým tělesem Beatburger Band a s naší kapelou mako!mako. Ke Lenka Dusilová v rámci projektu Acuosmyčkování jsem se pak dostal ve chvíli, kdy jsem cítil potřebu vyřádit se bez jakýchkoliv omezení. A looper byl ideální nástroj.

V Čechách spolupracuješ například s Danem Bártou nebo Vojtěchem Dykem, kdo vás dal dohromady?
S Vojtou jsme se potkali, zaimprovizovali si a sedlo nám to, takže ve spolupráci pokračujeme. Je pro mě jeden z nejlepších zpěváků v Čechách a z vokálního hlediska jeden z mála českých umělců, se kterým se dá spontánně tvořit, protože má dětskou duši a cítí groove.
Dana Bártu
jsem poznal přes Lenku Dusilovou, která si na mě vzpomněla, když organizátoři audiovizuálního projektu Acuo plánovali koncert a hledali třetího hudebníka. Lenka v minulosti viděla nějaká moje videa, pustila je Danovi a tomu se to naštěstí taky nehnusilo (směje se). Lenku jsem lépe poznal až po Acuu, je to skvělá muzikantka a velmi originální zpěvačka. Dana poslouchám odmalička, věci, které dělá, mi sednou. Navíc je, stejně jako Vojta, špičkový zpěvák a zároveň velmi tvárný muzikant.

Acuo – Praha