Bek Ofis přivezli do Olomouce sladké kytary a nudu


V rámci každoročních studentských slavností Gaudeamus Igitur zavítalo do Olomouce několik známých kapel. Pod širým nebem vystoupili mimo jiné Vypsaná fixa a slovenští Horkýže Slíže. Pomyslným hřebem večera měla být 29. září afterparty v S-klubu v čele v pražskými Bek Ofis.

Nerada zatracuji ty, kteří umí to, co já ne. Neumím hrát na žádný instrument, o zpěvu nemluvě. Ale mám určitý vkus a do něho tahle kapelka rozhodně nezapadla. Nudná středoproudá popina, snažící se vyrovnat britským kytarovkám, na mě udělala dojem značně rozpačitý. Působí totiž nesmírně trapně, když se frontman kapely s nagelovanými vlasy snažil působit tvrdě při svém kytarovém hraní. Nevím, jak vypadá fanouškovská (či fanynkovská) základna téhle pražské partičky, nicméně včera večer se olomoučtí studenti dorazili především bavit, nikoliv hlasitě fandit. A že hrála nějaká kapela, kterou poté vystřídal DJ, mnozí u stolků ani nepostřehli.

Zábavu vystřídaly unylé tóny

Stejně, jako v hlavním areálu programu, ani v S-klubu se ten den neplatilo vstupné. Dveře zůstaly otevřené všem bez rozdílu velikosti peněženek. Kolem deváté večerní se do „eska“ trousily první skupinky studentů. Obsadily úspěšně všechny stoly, přivlastnily si bar a pomaličku začaly ovládat místní prostředí. Další slibný večer pro „esko“ se rýsoval na obzoru. Neuplynula ani celá hodina a těsně poté, co kapela doladila své instrumenty, se dovnitř klubu počal valit nepřetržitý proud studentů, studentek, studentíků a především androgenních osůbek. Bek Ofis si v backstagi mnuli ruce. Měli narváno!

Většina osazenstva ani netušila, kdo jsou ti Bek Ofis, natož aby věděli, jaký druh muziky hrají. Přišlo náhodné publikum, pomalu se trousící, zakončit studentské svátky piva a hudby. Nalákáni na bezplatný vstup a příjemné prostředí s příslibem nekonečné noci.

Zatímco open air před kolejemi v areálu Envelopa žila životem nezřízeným, návštěvníci S-klubu ovládli nikoliv parket, ale prostory kolem baru. A tak i po třech písničkách se kapela dožadovala publika: „Hey, řekněte kámošům, ať sem jdou taky pařit!“ Nevím, co frontman Jan J. Nedvěd myslel souslovím „taky pařit“, když na parketu křepčilo dohromady asi deset mírně se potácejících lidí. Zbytek postával rozpačitě v obvodu parketu. Fandů přibývalo postupně a nesměle, s přibývající hladinou alkoholu v krvi. Zábava lehce nad bodem mrazu. Další ránu mi zasadil můj doprovod v podobě fotografa: „ Ještě nikdy jsem se neradoval, když mi foťák ukázala Full Card a já jsem musel přestat fotit.“

Celkový dojem: nula od nuly pojde

Na to, jak se Bek Ofis profilují na svých webových stránkách, mnozí asi čekali něco víc. Přílišná snaha se zrcadlí v křečovitém výrazu. Když se moc chce, většinou to nejde. Mohli by být lepší natolik, aby byli dobří. Možná jim to tak vyhovuje. Kluci, prosím, nehrajte si na drsňáky, nebyla jsem sama, kdo se zoufale smál a utíkal daleko, předaleko.

Olomoucký S-klub má obrovský potenciál a letos ho čekají velké chvíle. Jednou z nich mohla být i včerejší noc. Bek Ofis si do Olomouce nepřivezli fanoušky a to bylo znát. Jejich hudba si určitě najde své publikum, a jistě bude i velmi početné. Utahanou hru na brit pop budou ale muset transformovat na zdejší poměry. Věřila bych jim, že si na nich nehrají, že takoví opravdu jsou a věří tomu. Mě jejich postpubertální projev neoslovil.

Hudba pro –náctileté zasněné holčičky v růžových sukních objíždí zemi zdejší v rámci svého Alive tour.

Více podrobností o kapele a ukázky jejich hudby na www.bekofis.com

Témata: