Ben Cristovao je pracovitá SuperStar. A na novince je to slyšet

KatarínaStraková

S češtinou mu to sice moc nejde, ale jako vzor pracovitosti a zodpovědného přístupu je Ben Cristovao ideální. Od dob SuperStar, kde se proslavil, na sobě po všech stránkách maká a na třetí desce Made In Czechoslovakia se to výrazně odrazilo. Svým fanouškům posílá výborně šlapající desku s tradičně dobrým zvukem.

Ben Cristovao s Made In Czechoslovakia připomíná, že je na české scéně unikátní postavou; od SuperStar, kde se "zrodil", udělal obrovský kus práce, a i když jeho texty nejsou zrovna příručkou filosofie pro pokročilé, zdá se, že skutečně dospěl. Hlavně hudebně. Deska v produkci dlouhodobých spolupracovníků The Glowsticks totiž především neuvěřitelně šlape a drží pohromadě i přes to, že se na ní pod hlavičkou popu střídá několik různých žánrů včetně jazzu nebo cikánské muziky.

Poslechněte si Bena Cristovao v Youradiu

S tématy to má Ben jasné. Zpívá hlavně sexu a vztazích. Nejsympatičtější je ovšem ve chvílích, kdy ukazuje svůj docela roztomilý smysl pro humor, třeba při hořkosladkém songu Bad Girl, kde si s úsměvem posteskne ona mě má ráda, já to poznám podle toho, jak se na mě směje, když jí dávám kreditku. Nechybí ale ani druhý pól, silácký song s Egem v titulní roli: Vím, že chceš ten big dick, ten big dick, tak stav se, vyzývá Cristovao v antidrogové písni Molly, snad trochu zbytečně zakončené moralizujícím heslem mládí si za prachy nekoupíš, zeptej se mámy.

Rozhovor s Benem: Při nahrávání Mostu jsem brečel

Ben Cristovao má na české popové scéně několik rolé. Kromě hudebníka a kluka, který se snaží věci dělat ve "světové kvalitě", je tu i Ben – autorita (tvář projektu Seznamsebezpecne.cz či nedávno parodovaném dokumentu Buď toho součástí o legálním stahování hudby) a Ben – trendsetter. Tomu odpovídají i jednodušší skladby typu Bomby o umění vkusného moderního životního stylu. Ale funguje to: písnička má chytlavý rytmus, zvuky i refrén jedu bomby, což dělá z písničky hit jak blázen, který během vteřiny zpracuje kdejaké publikum, ať už v klubu nebo na festivalu.

Jistě, řadu posluchačů může iritovat Benovo umění zprznit češtinu, jak to jen jde. Třeba ve tracku Tancuje zní jeho podání verše já a tvoje ass dnes jedeme na vejlet, je na čase ukázat těm ladies, co ta jejich pam pam umí vyloženě vietnamsky. Skladba Postel svým já vím, co se ti lhýbý, a když na chvýly nemušu dál, lechnu na zada jako král zase evokuje chvíle, kdy se snažíte naučit anglicky mluvící kamarády česká sprostá slova.

Ben Cristovao - Made in CzechoslovakiaBude ještě chvilku trvat, než ze sebe nálepku SuperStar sundá. V soutěži byl jedním z nejoblíbenějších kluků, pěvecky ale patřil spíše k těm slabším a už tehdy bylo jasné, že titul „hvězda české popmusic“ je daleko. Ben to ale pochopil jako výzvu, maká na sobě a to se cení. A i kdyby si puberťáci – co se práce s češtinou týče – měli brát příklad třeba u Kata z Prago Union nebo Tomáše Kluse, co do pracovitosti a zodpovědnosti je Ben Cristovao jako vzor ideální.

Ben Cristovao – Made in Czechoslovakia
Vydavatelství:
Championship Music
Celkový čas: 58:25
Seznam skladeb: Sweet Chilli, Úžasná, Bad Girl, Moje, Tělo, Postel, Instagram, Bomby, Tancuje, Mam, Money, Molly, Město, Stop, Fool, Like That

Témata:,