Film vypráví o dvou zaměstnancích jatek v Budapešti a zachycuje překvapivý zrod lidských citů v kulisách smrti zvířat. Maďarsko získalo Zlatého medvěda naposledy v roce 1975, takže mu moc gratulujeme!

Polsko-česko-německý film polské režisérky Agnieszky Holland s názvem Přes kosti mrtvých získal na festivalu cenu Alfreda Bauera pro snímek, jenž otevírá nové perspektivy ve filmovém umění. Velkou cenu poroty, která je považována za druhé místo mezi oceněnými filmy, si z Berlína odváží snímek Félicité, jenž natočil režisér Alain Gomis ze Senegalu.

Stříbrného medvěda za nejlepší režii obdržel Fin Aki Kaurismäki za film Druhá strana naděje, který vypráví o sbližování syrského uprchlíka a majitele restaurace v Helsinkách. Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku získala čtyřiatřicetiletá Kim Min-hi z Jižní Koreje za svůj výkon ve filmu On the Beach at Night Alone.

Nejlepším hercem zvolila porota padesátiletého Rakušana Georga Friedricha za roli ve snímku Helle Nächte (Jasné noci). Stříbrného medvěda za nejlepší scénář získali Sebastián Lelio a Gonzalo Maza za film Una mujer fantástica (Fantastická žena).

Dětská porota udělila Křišťálového medvěda pro nejlepší film v soutěžní sekci Generation Kplus slovensko-česko-maďarskému snímku Pátá loď. „Vybrali jsme film, který je kreativní a autentický. Je o dvou dětech, které stvořily svůj vlastní malý svět a pravidla. Příběh filmu je podle nás velmi dojemný a také herci byli velmi uvěřitelní,“ uvedla porota.

Trainspotting 2 útočí na česká kina: 6 TOP filmů o drogách, ze kterých budete v rauši

Holky vpřed! 5 ženských režisérek, které byste rozhodně měli znát