Beyoncé a jodleři vedou

matoush

Zajímá vás, kdo vládne hitparádám za hranicemi? Pokud ano, jste na správném místě. Každý týden vám bude Koule.CZ přinášet aktuální pořadí nejvýznamnějších a nejzajímavějších světových žebříčků. Těšit se můžete i na kategorii Úlety, netradiční a bláznivou muziku, která někde na světě zabodovala.

Jak tedy vypadají hitparády v prvním týdnu roku 2009? V americkém Billboard Hot 100 Music Chart se na špičce již šest týdnů sluní Beyoncé s písní Single Ladies (Put A Ring On It). Kromě „Svobodných žen“ se jí do TOP 10 podařilo dostat i se singlem If I Were a Boy

Poslechněte si Nezadané holky od Beyoncé

http://www.youtube.com/watch?v=8mVEGfH4s5g

Song, ve kterém přemýšlí, co by se stalo, kdyby byla klukem, sklízí ovace i v Evropě. Vyhrál v Norsku a do Top 5 se dostal i v Rakousku (4. místo), Nizozemsku (2. místo) nebo Británii (4. místo). V ostrovním království stále vládne vítězka tamního X-factoru Alexandra Burke. Na první příčku ji vynesla vánočně laděná cover verze songu Hallelujah od Leonarda Cohena. Ani Švýcaři si asi ještě dostatečně neužili vánoční atmosféry. Opět totiž poslali na vrchol sbor jódlujících horalů Jodlerclub Wiesenberg. Patetickou hitovku Das Feyr vo dr Sehnsucht nazpívali společně s populární Francine Jordi.

Poslechněte si jódlující Švýcary

Ti, kteří loni prohlašovali, že s rokem 2008 skončí i popularita Katy Perry, se spletli. Alespoň první týden roku s devítkou na konci nenaznačuje pád z výsluní. Singl Hot ‚N‘ Cold je první v Nizozemsku, Dánsku, Německu a Rakousku, daří se mu i ve Skandinávii – ve Švédsku slaví druhé, v Norsku třetí místo.

Jako Úlet tohoto týdne jsme pro vás vybrali Jordyho van Loona, patnáctiletého kluka, který obsadil 6. místo nizozemského chartu. Hudební kariéru zahájil již v roce 2006 v televizní show Mooi! Weer De Leeuw (Výborně! Lev se vrátil). Populární moderátor Paul de Leeuw tehdy prohlásil: „Sice nesnáším ty dětské hvězdy, ale tenhle kluk mě dostal. Dámy a pánové, viděli jste život v akci!“ Jordy skutečně živý je. Věřili byste například, že ten roztomilý chlapeček, který se tváří, že neumí do pěti počítat, nazval svoji první desku Een kusje voor jou – Pusinka pro tebe?
Podívejte se na zpívajícího dorostence

http://www.youtube.com/watch?v=e2BtQv0m8ac

Hitparády ve světě

The Billboard Hot 100 (USA):

  1. Beyonce – Single Ladies (Put A Ring On It)
  2. Lady GaGa feat. Colby O’Donis – Just Dance
  3. T.I. feat. Rihanna – Live Your Life     
  4. Kanye West – Heartless        
  5. Taylor Swift – Love Story

theofficialcharts.com (Velká Británie):

  1. Alexandra Burke – Hallelujah
  2. Leona Lewis – Run
  3. Lady GaGa feat. Colby O’Donis – Just Dance
  4. Beyonce – If I Were A Boy
  5. James Morrison / Nelly Furtado – Broken Strings

swisscharts.com (Švýcarsko):

  1. Jodlerklub Wiesenberg & Francine Jordi – Das Feyr vo dr Sehnsucht
  2. Katty Perry – Hot ’N’ Cold
  3. Leona Lewis – Run
  4. Beyonce – If I Were A Boy
  5. Pink – So What

austriancharts.at (Rakousko):

  1. Katy Perry – Hot ‚N‘ Cold
  2. Polarkreis 18 – Allein Allein
  3. Herbert Grönemeyer – Glück
  4. Beyonce – If I Were A Boy
  5. P!nk – So What