Beyoncé v roce 2013: Pop podle soukromých pravidel

josefmartinek

Zdálo se, že letošní popová sezóna se ukládá k zimnímu spánku, ale pak udeřil blesk z čistého nebe. Své páté studiové album nečekaně vydala americká hvězda Beyoncé. Bez ohlášení pověsila novinku na iTunes a ke čtrnácti novým písničkách jako by nic přihodila i sedmnáct videoklipů. My dodáváme, že deska s černým obalem a strohým nápisem "Beyoncé" stojí za poslech.

“Je to víc než jen slyšet hudbu. Když se do něčeho ponořím, okamžitě vidím vizuál, který se váží k určitému momentu nebo emoci, vzpomínce z dětství, mým snům nebo fantaziím. A ty se všechny týkají hudby," říká o svém první audio-vizuálním albu Beyoncé. A z poslechu šestašedesátiminutové desky, ke které zpěvačka připravila extra sadu videoklipů, je jasné, že ze sebe tentokrát dává hodně.

Poslechněte si Beyoncé v Youradiu

Na nahrávce se představuje v mnoha rolích, od drzé provokatérky až po vzornou matku. Podobně jako na minulé desce 4 se i tentokrát vydala cestou experimentů na úkor jasných hitů. Klasicky vystavěné popové hymny o třech slokách a opakujícím se refrénu tentokrát nečekejte, Beyoncé si s poluchačem hraje jako kočka s myší. Nebojí se natáhnout písničku na šest minut, s lehkostí přeskakuje z mluvených dialogů k silným melodiím a R’n’B tóny prokládá beaty.

„Můj životní cíl je být šťastná,“ říká v přímočarém otvíráku Pretty Hurts, který patří mezi hrstku melodických hitů s rádiovým potenciálem. Na albu se jinak aranže na Beyoncé poměrně netradičně střídají, jako třeba v minimalistické Haunted, v níž od rapového úvodu přechází k táhlému ploužení s jemnými tepajícími beaty v podloží.

Na Beyoncé se výrazně podepsala i producentská pestrost. Velkou část nové hudby si Beyoncé napsala a zprodukovala sama (podílela se i na režii videoklipů), pomáhali jí ale také spolupracovníci od Justina Timberlakea, který zanechal stopu třeba v elegantní retrem říznuté Rocket, přes Pharrella Williamse (svěží tancovačka Blow) nebo Ryan Tedder, jeho rukopis uslyšíme v gradující vokální exbici XO. Pomohl ale také zpěvaččin manžel Jay-Z, který si na desce zahostoval ve vášnivé Drunk In Love.

Hosty lovila Beyoncé hlavně mezi rappery, vedle Jay-Zho tak nechybí ani Drake v šestiminutové emotivní baladě Mine, prostor dostal také Frank Ocean v mrazivé zpovědi Superpower. Na úplný závěr desky pak zazní hlásek dvouleté dcerky Blue Ivy v lehce kýčovité ódě na mateřství Blue. Jenže to by nebyla Beyoncé; dívka, která na koncertě v Glastonbury na hlavním pódiu roztřeseným hlasem popřeje fanouškům, aby jeli domů opatrně, a ještě k tomu mateřsky dodá: God bless you.

Je to zkrátka pestrý popový mix. Vedle provokatérských textů typu „nahá ti vařím večeři, tak sakra kde jsi“ (Jealous) se Beyoncézpěvačka nebojí slov „každý den, kdy se na tebe dívám, se cítím být požehnaná“, která by skrz patos jen tak někomu neprošla. Beyoncé si to ale, zdá se, může dovolit, všechno totiž zvládá podat natolik osobitě, že jí to znovu zbaštíte i s navijákem.

Na své novince opět ukazuje, že si v pop music vybojovala vlastní místo a že si bez rozpaků může dělat věci tak, jak chce a jak se jí to zrovna líbí. Podle soukromých popových pravidel.

Beyoncé – Beyoncé
Vydavetelství: Sony Music
Celkový čas: 66:35
Seznam skladeb: Pretty Hurts, Haunted, Drunk In Love (feat. Jay-Z), Blow, No Angel, Partition, Jealous, Rocket, Mine (feat. Drake), XO, Flawless (feat. Chimamanda Ngozi Adiche), Superpower (feat. Frank Ocean), Heaven, Blue (feat. Blue Ivy)

 

 

Témata: