Bez Blu-ray technologie se už dnes neobejdete


Blu-ray (BD) disky už na světových trzích prakticky převálcovaly formát DVD. Jsou totiž mnohem šikovnější na ukládání a zálohování digitálních dat, a také dokáží přenášet informace podstatně rychleji. Nemá proto smysl odolávat, stále váhat s nákupem Blu-ray disků, přehrávačů a vypalovaček a doufat, že se konkurenční technologie HD DVD vzpamatuje. Nestane se to a cena Blu-ray médií je již opravdu dostupná.

Pro Blu-ray mluví i to, že televize a filmový průmysl vesměs přecházejí na formát HD (vysoké rozlišení), poskytující zhruba pětkrát více detailů. A na takto vysoké rozlišení už technologie HD DVD prostě nestačí. Podívejme se na přednosti Blu-ray disků zblízka.

Paměťová kapacita oproti běžným DVD více než desetinásobná
V několika příštích letech nahradí televize s vysokým rozlišením (HDTV) v masovém měřítku běžné televizory. Nejčastějšími HDTV formáty jsou 720p, 1080i a 1080p. Poslední z nich má rozlišení 1920 x 1080 pixelů, které je pětkrát větší než u současného formátu PAL s 720 x 576 pixely. Pro zachycení takto kvalitního obrazu je pochopitelně potřeba daleko vyšší paměťová kapacita. Kdybyste chtěli nahrávat vysílání v HDTV kvalitě na klasické DVD, stačilo by vám v průměru na pouhých 20 minut. Takže nechcete-li se spokojit s nižší kvalitou záznamu, nezbude vám opravdu nic jiného, než nahrávat na Blu-ray disky.

Ve stejné situaci se ocitnete, budete-li potřebovat úložiště dat. Objem informací se totiž ve všech oborech a firmách explozivně zvyšuje, a potřebám archivace a řešení záložních systémů tudíž zase odpovídají mnohem lépe Blu-ray disky, jejichž paměťová kapacita je oproti běžným DVD více než desetkrát vyšší. Rychlost přenosu dat 72 MB/s je příjemná a na rozdíl od DVD vás nebude připravovat o nervy.

Blu-ray disky ovládnou i filmový průmysl a televizní studia
Pozadu nezůstává ani svět videoher. Ovládací panely videoher příští generace jsou už založeny na HD technologii  a nabízejí hráčům intenzivnější zážitek ze hry s mnohem realističtějšími vizuálními efekty. Zároveň se tu samozřejmě předpokládá také záložní médium s větší kapacitou – a ideální jsou zase právě Blu-ray disky. 

Prvním ovládacím panelem pro videohry využívajícím jako záložní médium Blu-ray disk bude Playstation 3 od SONY. Už dnes potřebují vývojáři, kteří pracují na hrách pro Playstation 3, Blu-ray disky na mastering a authoring. Například u firmy SONY figurují na výčtu doporučených záložních médií pro vývoj her na Playstation 3 TDK Blu-ray disky.

Stejně tak ovládnou Blu-ray disky i filmový průmysl a televizní studia. Filmové a televizní produkční společnosti totiž budou vesměs pracovat s HD videem, a tudíž budou potřebovat spolehlivé vysokokapacitní záložní médium s vysokou přenosovou rychlostí. Blu-ray disky se začnou využívat v rámci profesionálních i poloprofesionálních systémů videostřihu a kromě tradičního videostřihu budou Blu-ray disky hrát roli i u HD authoringu. Pro filmová studia začne být běžné využití Blu-ray disků  pro sériovou výrobu  masterů a pro účely masteringu a authoringu.

Pro soukromé i profesionální využití
Co se týče domácích počítačů, už na jaře 2006 začali první výrobci nabízet Blu-Ray diskové jednotky pro PC, a to pro využití soukromé i profesionální. Firmy mohou využívat Blu-ray vypalovačky pro práci se zálohováním a amatérští filmaři mohou na Blu-ray disky ukládat svá prázdninová videa s vysokým rozlišením nebo kamkordérovou metráž. Počítače a domácí zábava tak budou stále  propojenější.