Billy Talent: Čeští fanoušci reagují divoce

Marek-Bartos

Ještě před tím, než se kytarista Ian D`Sa a bubeník Aaron Solowoniuk rozehřáli ke svému výbornému vystoupení v pražské Tesla areně, setkali jsme se při rozhovoru ve zdejší hokejové šatně. Povídali jsme si samozřejmě hlavně o hudbě a Praze, ale jak to tak bývá, skončili jsme nakonec docela jinde – u globálního oteplování.

Jak moc ovlivnilo vaše první úspěšné vystoupení v Praze po boku My Chemical Romance rozhodnutí vrátit se na stejné místo?
Ian:
Myslím, že hrát s nimi pro nás bylo velice důležité, protože díky tomu se nám podařilo vytvořit si velkou základnu českých fanoušků.
Aaron: My jsme do toho naskočili tak trochu neplánovaně, protože My Chemical Romance nám zavolali dva dny před koncertem. Takže to byla náhoda.

Reagují čeští fandové nějak odlišně od fandů v jiných zemích?
Ian:
Jo, rozdíly v reakcích na určité písničky jsou. V Praze fanoušci například reaguji velmi divoce, zrovna tak i v Drážďanech, tam jsme zažili vlastně ten nejšílenější dav.

Snad nejvíce fanoušků máte právě v Německu. Je pravda, že v Americe na vás tolik lidí nechodí?
Aaron: Tak to vůbec není!
Ian: V Americe třeba hrajeme v malých klubech, kam přijde třeba jen 150 lidí, a je to úžasné. Je to jiná země, obrovská. Možná jsme tam považování za větší underground a alternativu než v Evropě.

Poslechněte si Billy Talent a jejich Turn Your Back

Takže myslíte, že jste o něco slavnější v Evropě než v USA, podobně jako třeba brooklynští Fun Lovin` Criminals?
Ian:
Ano, to určitě.
Aaron: Je to velmi podobné jako v Kanadě, kde jsme samozřejmě známější.

Další otázka se vám možná nebude líbit, ale přesto ji položím: Řekli byste o své hudbě a životním stylu, že je emo?
Aaron:
Joo, my jsme tak emo!Stoprocentní emo! (smích)
Ian: Nene. Ale pravda je, že spoustu fanoušků jsme si získali na turné s My Chemical Romance, kteří o sobě tvrdí, že emo jsou.
Aaron: V době, kdy se roztrhl s emo pytel, jsme otevírali hodně koncertů pro takzvané emo skupiny a ze začátku jsme tak nějak do téhle kategorie zapadli. Dneska už se spousta emo kapel vytratila. Ale Billy Talent tu je pořád.
Ian: Vždycky jsme byli více punkovou, nebo spíš alternativní skupinou. Vyrostli jsme v generaci, která pojmenovala styl, jež nikam nezapadal, slovem alternativa. Perfektní příklad jsou třeba Faith No More – nikam nezapadají, přitom ale mají svůj vlastní zvuk. Sami sebe tedy považujeme za alternativní rockovou kapelu.

Váš hlavní zpěvák Ben Kowalewicz se nedávno připojil k organizaci avaaz.ca, která varuje lidi před globálním oteplováním. Jak se vy stavíte k budoucnosti?
Ian. Já jsem optimistou. Hodně zemí mění své zákony, a ty pak Zemi ulehčují. Já sám jsem si třeba před měsícem koupil auto na hybridní pohon. A myslím, že je skvělé, že vlády nejrůznějších zemí tomuto trendu různými vyhláškami pomáhají, protože čím více hybridních aut na silnicích, tím méně jedovatých plynů ve vzduchu.
Aaron. Já jsem také optimistický. Naši rodiče byli sice velmi nehospodární, dneska jsme to ale my a naše děti, které budou o věcech daleko víc uvažovat. Dnes například těžko jen tak vyhodíte tuto skleněnou láhev do koše (v ruce drží lahev Coca Coly), spíše ji recyklujete.

Budete tedy i svojí hudbou nabádat lidi v boji za "záchranu" planety?
Ian
: Proto jsme také napsali skladbu Turn Your Back, která upozorňovala na globální oteplování. Nejsme sice primárně politická kapela jako třeba Anti-Flag, ale je důležité, že máme nějaké písně, které fanoušky upozorňují na stav životního prostředí.
Aaron: Ano, i my, když jsme právě na turné, musíme dávat pozor na to, aby se všechno recyklovalo a jen tak nevyhodilo. Musíme lidi kolem učit, jak se v takových případech chovat. Na turné máte totiž hodně příležitostí, jak být nešetrný.