Black Eyed Peas – The Beginning – next level – score: 80 %

Jana-Moravcova

Šestnáctibitový přebal alba a osmibitové rytmy jak vyšité z počítačové hry nepoukazují na nic jiného než na jízdu hypermoderním elektropopem. Black Eyed Peas opět podchytili trend zavčas a na novinkovém albu The Beginning sypou macové, místy písíčkově retro taneční rytmy jak zima vločky z nebe. Pocta počítačům zní jako slušný motiv pro nový začátek. Nebo snad jen pro cestu po odbočce?

Hiphopovým rytmům dali Black Eyed Peas vale už dávno. Nejvíce o jejich směrování k současnému disko-pop-elektro trendu vypovědělo předchozí album The E.N.D. (Energy Never Dies), které bylo pod heslem stěžejního motivu nacpané k prasknutí elektrobeaty. Kapela po roce a kousek vychytala mouchy, které se daly minulé studiovce vytknou, a na novince nabízí beaty čisté jako křišťál. „Ruší“ je snad jen vkusně doplněné samply a dobře padnoucí vokály.

V jednoduchosti je krása
Bravo ale přes všechna pozitiva nekřičíme, BEP totiž letos za branami toho nejlepšího, co se v roce 2010 na elektropopové scéně odehrálo, o fous zůstanou. Proč?
I Fergie a spol. se občas nemístně seknou. Řeč je například o pilotním singlu The Time (Dirty Bit), předělávce hitu (I´ve had) The Time of My Life z filmu Hříšný tanec. Chaotická skladba, na níž je povedený snad jen základní ženský vokál, sice poukazuje na radost z aktuálního diskotékového experimentování, původní skladba z roku 1987 by si ale rozhodně zasloužila vkusnější, nebo alespoň propracovanější poctu.

O to překvapivější je fakt, že následujících jedenáct kousků dokazuje, že i Black Eyed Peas umí taneční hudbu skládat nápaditě a s citem. Pozornost si zaslouží hlavně stylová Fashion Beats (

).

Když zip jezdí po bundě
Will.i.am však sliboval nové perspektivy a znovuzrození, takže The Beginning se snaží nabízet různé polohy. Snaží se, což je možná největší problém desky. Jistě, kytarový start skladby Whenever, ale hlavně The Situation (

, undergroundovou diskotékou a rychlým pohybem zipu na bundě. Nezní to sice nudně ani špatně, ale ani nikterak přelomově a místy dost umanutě.

Nic to ale nemění na skutečnosti, že nový začátek se Black Eyed Peas povedl. Kapela dala během krátké doby dohromady velmi slušné taneční album, jehož devízou jsou hlavně čisté linie a rytmus, čímž odčinila z našeho Black Eyed Peas - The Beginningpohledu nepovedený zmíněný singl.
Pokud se BEP budou tohoto trendu držet i nadále, třeba se za další rok a půl dočkáme důležitého elektropopového alba. Z počítačů Black Eyed Peas byste to ještě loni po popových písničkách typu Meet Me Halfway nečekali, že?

Black Eyed Peas – The Beginning
Vydavatelství: Universal Music
Cekový čas: 54:05
Seznam skladeb: The Time (Dirty Bit), Light Up The Night, Love You Long Time, XOXOXO, Someday, Whenever, Fashion Beats, Don’t Stop the Party, Do It Like This, The Situation, The Coming, Own It 

Témata:, ,