Blackberry Druhá šance 8: USA Legends


Poslední zářijový víkend patřil všem příznivcům pouličního tancování. V olomouckém S-klubu totiž proběhlo již osmé pokračování prestižního street dance battlu Druhá šance, který tradičně pořádá místní Alyaschca crew.

Letošní podzimní vydání akce bylo pro český street dance rozhodně nejzásadnější, jelikož úlohu poroty přijali čtyři legendární tanečníci z USA: Buddha Stretch (významný choreograf, zakladatel hip hop freestyleu), Caleaf Sellers (uznávaný průkopník house dance), Jr. Boogaloo (jeden z nejúspěšnějších popperů na světě) a proslulý tvůrce tanečního stylu locking Don „Campbellock“ Campbell, který Česko poctil svojí historicky první návštěvou.

Campbellock

 

Bylo velkým překvapením, kolik dobrých tanečníků se na Druhé šanci objevilo. O prázdninách měli lidé možnost navštívit řadu workshopů a open classů se zahraničními lektory, a proto není divu, že většina z nich udělala velký pokrok a přijela na battle plná síly a elánu. Dorazily známé tváře, které se již nějakou dobu pohybují na profesionální úrovni jako například Tomáš a Sabina z Dance 2XS, Alina a Terka z Dynamicu nebo Adam a Janča z domácí Alyaschcy crew. Nečekaně se však objevila i nová krev a nezůstala tanečními výkony pozadu, ba naopak, předčila všechna očekávání a porážela ty, kteří do té doby veškerým soutěžím vládli: Sancheze, Zizoe nebo dokonce i Mikeeho a Majkla z TNM.

Paradoxem nebylo jen to, že vynikali nováčci nad zkušenými tanečníky, ale také fakt, že dámy překonaly pány. Slečny tancovaly naplno, užívaly si hudbu, vychytávaly beaty a kolo od kola kluky porážely (to na battlech nebývá zvykem). I sám Buddha Stretch promluvil divákům do duše: „Kluci, vy tančíte stylově, ale holky, ty tančí srdcem, proto vyhrávají.“ Přidal se také Jr. Boogaloo, který pochválil úroveň ženského tancování u nás. To, že se porotě líbily zvláště dívčí taneční výkony, je znát i na výsledkové listině. V kategorii hip hop zvítězily Zuzka Alboubi a Mona Lisa (Respect Us), které ve finále překonaly Luccy a Nikol z Dynamicu.

Popping – výborné finále
Jeden z nejlepších finálových battlů se odehrál v  poppingu, kde proti sobě stanuli nakonec vítězný T-boy (SDA) a Adam (Dance 2xs). Překvapivě silnou kategorií se stal house dance. Ve finálovém battlu neuvěřitelně energická Nikol a Luccy (Dynamic) pokořily Monču a Verču (Dynamic). Porota jejich výkon ocenila aplausem ve stoje. Samotný Caleaf Sellers ve svém projevu vyzdvihl pokrok, kterého lidé u nás v houseu dosáhli. Královnou locku se na Druhé šanci překvapivě stala Marta (Dynamic), čímž sesadila z pomyslného trůnu několikanásobného vítěze Spy Robyho (TNM).

O hladký průběh celé akce se postarali výborní moderátoři, Luigi z Brna a Laydee z domácí Alyaschcy crew. Zatímco Luigi odlehčoval atmosféru svými osobitými vtípky, Laydee se snažil akci korigovat tak, aby skončila přesně podle harmonogramu. Což se nakonec povedlo. Hudbu měli na starosti DJ Piggo (nejlepší slovenský battle DJ) a DJ Lowa (vítěz mnoha šampionátů, mistr ve svém oboru). Lidé, kteří tedy o víkendu 26. – 28. září 2008 dorazili do Olomouce, nemohli litovat. Stali se svědky skvělé podívané. Legendy pouličního tancování, výborná hudba, famózní taneční výkony, bylo se zkrátka na co koukat.

Mohlo tam být veseleji
Jediná věc, která by se dala akci vytknout, byla někdy až ponurá atmosféra. Zatímco tanečníci předváděli skvělé kousky a vychytávali hudbu, diváci většinou mlčeli, nepovzbuzovali, zkrátka jak se říká, neudělali ten správný kotel. Na druhou stranu porota byla úžasná a bavila se možná lépe než celé osazenstvo S-klubu dohromady. A tolik očekávaný Don Campbell? Názor této legendy na osmé pokračování battlu Druhá šance se dá vyčíst z jeho slov: „Czech republic, welcome in the house…“ (Česká republiko, vítej v klubu…)