Blázinec volí Putina aneb Milujeme politickou satiru

matoush

Svět, kde se místo odpovědi na jakoukoli otázku dostanete uklidňující injekci. Tak vypadá podle skupiny Rabfak současné Rusko. Před prezidentskými volbami, v nichž v roce 2012 téměř na sto procent zvítězí Vladimír Putin, připravila hudební satiru s názvem Náš blázinec volí Putina. Skvělý důvod, proč si v dnešním Šrumci připomenout i další youtubové politické legrace.

Kolik vydělal Gazprom a Lukoil? Kde ty peníze skončily? Co rozpočtová díra? To jsou jen některé otázky, které klade blázen v předvolební agitce Náš blázinec volí Putina. Odpovědi se nedočká, ale zato dostane uklidňující injekci do hýždí. Podle obrovského diváckého zájmu (během pár dní vidělo video bezmála čtvrt milionu lidí) se ale zdá, že to jsou otázky, které zajímají spoustu lidí.

Podobných hitů však není uštědřen ani prezident USA. Barack Obama sice byl během prezidentské kampaně miláčkem YouTube, přesto se objevila videa, která ho zesměšňovala – například He’s Barack Obama. Vystupuje tu jako superhrdina, který poráží piráty, zastavuje propad ekonomiky, rozdrtí Taliban a ještě vyletí do vesmíru.

Ve třetím videu to schytala současná německá kancléřka Angela Merkel. Politička, která si svou ženskostí a šarmem vysloužila láskyplnou přezdívku Das Merkel, se může chlubit tím, že jí na míru byla přezpívaná legendární Mandy. Jen těžko říct, zda z ní bude mít radost.

Další způsob, jak využít osvědčený hit k zesměšnění politika, je přinutit jej zazpívat ho. A nebo aspoň sestříhat jeho projev tak, aby to vypadalo, že se trochu odvázal. Stačila chvíle práce v editoru a bývalý britský premiér Tony Blair si v televizní debatě dal známý popěvek Should I Stay or Should I Go od The Clash. A není to vůbec zlé.

Na závěr švestičky z domácí zahrádky. Neřešme teď chvíli hudební stránku songu Nic než národ, který na YouTube umístili Banana Split. Text její nízkou kvalitu docela dobře kompenzuje. Klidně si myslete, že je autor tohoto textu autenticky nepravicový člověk, špatný národovec a nepříliš dobrý katolík, extremista a deviant, ale tohle je prostě zábavná satira. Tedy až na to, že "pan Velebný", tedy Karel Velebný, skvělý jazzový multiinstrumentalista, zemřel v roce 1989.  

 

Témata: