Blíží se Láska šílená aneb Top 5 filmů o zamilovaných básnících

ivaprivrelova

Kromě Jurského světa můžete tento týden do kin vyrazit i na Lásku šílenou, ironický pohled na německého básníka Heinricha von Kleista hledajícího spřízněnou duši pro společnou romantickou sebevraždu. Názvu navzdory, příliš lásky a vášně v této pozoruhodné novince nenajdete. Pokud máte chuť na film o šíleně zamilovaném básníkovi, radši zkuste následující tituly.

Láska šílená – trailer

Zamilovaný Shakespeare

„Shakespeare může být sexy“
Premiéra: 1998

Mladý pisálek Will postrádá nápady i peníze, během zkoušení své nové, stále rozepsané hry ale pozná jednu urozenou milovnici divadla, u níž najde lásku i inspiraci. Jejich vztah ovšem nemá budoucnost, a tak se vznikající komedie s psíkem mění v příběh Romea a Julie. Hravá a duchaplná pseudoalžbětinská romantická komedie, která proslavila Johna Maddena dřív než Báječný hotel Marigold, v roce 1999 na Oscarech překvapivě porazila Zachraňte vojína Ryana. Co víc, přesvědčila školáky, že Shakespeare může být sexy. 

Jasná hvězda

„Nadčasový portrét lásky“
Premiéra: 2009

Jeden z nejslavnějších anglických romantických básníků John Keats se stačil jednou hluboce zamilovat, než v 25 letech umřel na souchotiny. Jeho vyvolená byla zdánlivě obyčejná holka od vedle, inspirovala ho ovšem k mnoha vášnivým dopisům i krásným básním (včetně Jasné hvězdy). Protože ale příběh jejich romance natočila Jane Campion, hlavním hrdinou není přecitlivělý Keats v podání Bena Whishawa, ale Fanny (Abbie Cornish). Něžný film plný citu, který funguje i jako nadčasový portrét první lásky, soutěžil v roce 2009 na festivalu v Cannes. 

Tom a Viv

„Dramatický vztah T. S. Eliota“
Premiéra: 1994

Vztah Toma aka T. S. Eliota a jeho první ženy Vivienne Haigh-Wood probíhal dost dramaticky. Tajně se vzali v roce 1915, gynekologické i emocionální problémy a nepřízeň Vivina otce ovšem brzo vedly k ochlazení vášní. Eliot tak aspoň měl inspiraci ke svému stěžejnímu dílu Pustina. Adaptaci známé divadelní hry Michaela Hastingse si sám autor zadaptoval do filmu, který v roce 1994 natočil Brian Gilbert, režisér dramatu Bez dcerky neodjedu i dalšího životopisu zamilovaného básníka, Wilde. Miranda Richardson za roli Viv získala oscarovou nominaci, Eliota si zahrál Willem Dafoe

Na hraně lásky

„Keira Knightley ve zdobném filmu o zlomených srdcích“
Premiéra: 2008

I John Maybury má rád životopisy umělců. Po filmu o Francisi Baconovi (a Svěrací kazajce) se pustil do romance o dvou svobodomyslných osudových ženách Dylana Thomase – jeho lásce z dětství a jeho manželce. Ty se během druhé světové války skamarádí, nekonvenční milostný trojúhelník ale nechápou všichni. Hvězdně obsazený film (včetně Keiry Knightley, jejíž matka napsala scénář) o zlomených srdcích poutá bohatým vizuálním stylem i melancholickou náladou podobnou Dylanovým básním. 

Sylvia

„Gwyneth Paltrow a Daniel Craig představují divákům básnířku Sylvii Plath“
Premiéra: 2003

Pět let po Zamilovaném Shakespearovi si Gwyneth Paltrow zahrála v životopisu americké básnířky Sylvie Plath, která přijela studovat do Anglie, potkala tam jiného básníka Teda Hughese (předbondovský Daniel Craig), zamilovala se a zůstala. Na život ve stínu slavnějšího nevěrného manžela ale měla moc křehkou a depresivní povahu. Klasické biografické drama, které představuje Plathovou hlavně těm, kteří nečetli její poezii, natočila v roce 2003 Novozélanďanka Christine Jeffs po svém ceněném debutu Déšť.

 

Témata: