Blondýny, policistky, novináři, manažeři, ulovte miliardáře!


Dost bylo útěšných a poetických filmům, ve kterých si všichni plácají po zádech a vlastně to myslí dobře. Natočme něco ze žhavé současnosti, a to pěkně peprně! Něco podobného si asi řekl Tomáš Vorel a jeho štáb, když se vrhl na realizaci filmu s mnohaslibným názvem „Ulovit miliardáře“a ještě slibnějším podtitulem „drzá komedie.“ K tomu jim dopomáhej knižní předloha Martina Nezvala.

Vsadím své boty, že spousta lidí tenhle film ani nedokouká. Spíše než celistvý příběh totiž  připomíná spoustu samostatných skečů. Do těchto scének je obalená pohádka o jednom miliardáři, který ze spárů hloupé blondýny do náruče židovské policistky přišel.

Podívejte se na ukázky z filmu

Hlavní postava Patrik Grossman (Tomáš Matonoha) je samolibý pracháč, který žije v přepychovém bytě spolu se svým synem a s nablblou TV rosničkou (Kateřina Sedláková). Jeho nejbližší spolupracovníky tvoří dva obskurní gayové: „hodnější“ (Josef Sucharda) a „vyšinutější“ (Milan Šteindler). O Grossmanovo zničení se snaží slizký PR manažer Ivan Lehký (Jiří Mádl), spolupracující s katolickým investigativním novinářem (Radomil Uhlíř) na jehož vizáž sedí úsloví „ten smrdí už z fotky.“A do toho všeho je vmíchána romská otázka, otázka antisemitismu, policejní zkorumpovanosti a manipulace médii a zejména motiv „honu“ na někoho, kdo se znelíbí. Ať už kvůli majetku či kvůli tomu, že je Žid.

Slizký PR manažer Nevyčítejte hercům prvoplánovou, nemůžou za ni
Tahle snaha o reflexi současných poměrů působí v kombinaci s rukopisem Tomáše Vorla dost krkolomně. Jeho specifická práce s jazykem a záliba v karikaturách fungovaly dobře ve stylizovaných snímcích jako Kouř či Skřítek.V Miliardáři ale vypustil na plátno tolik postav a postaviček a nechal je deklamovat tak strojené věty, že těžko hercům vyčítat prvoplánovost či vykrádání sebe sama (například Milan Šteindler v podstatě přešel ze své role v Mazaném Filipovi, Kateřina Sedláková zas místy působí jako vybledlá kopie Ivy Pazderkové ). Postavy mezi sebou občas vykřísnou humornou scénku, většinou si ale musí pomáhat prvoplánovými vtípky a vulgarismy.

 Pointa filmu? Těžko říct
Co si tedy z filmu vůbec divák odnese? Třeba se na konci na okamžik zamyslí, zda je v naší společnosti opravdu živý antisemitismus, jestli se dá či nedá rozumně vyřešit soužití s „nepřizpůsobivými občany“ nebo jestli ti, kdo se neustále ohánějí morálkou a volají po „likvidaci těch grázlů nahoře“, nejsou z velké části závistivci, na které platí přísloví „odříkaného chleba největší kousek.“ A možná se vám zalíbí hudební doprovod DJ Wiche, Petra Surmaje a Tomáše Matonohy. Podtrženo sečteno – „Ulovit miliardáře“ je ze sociologického hlediska možná zajímavý počin, z hlediska uměleckého počin podprůměrný.

Ulovit miliardáře
ČR, 2009, premiéra 1. října
Režie: Tomáš Vorel
Scénář: Martin Nezval, Tomáš Vorel
Hudba: DJ Wich, Tomáš Matonoha, Petr Surmaj
Hrají: Tomáš Matonoha, Ester Janečková, Kateřina Sedláková, Josef Carda, Milan Šteindler, Radomil Uhlíř, Bolek polívka, David Vávra, Jiří Mádl a další
Délka: 90 min