Blu-ray média – výkonní a moderní pomocníci pro ukládání dat


Blu-ray. Většina z vás jistě už tohle divné slovo zaslechla. Co to vlastně je? Blu-ray (BD) disky jsou na pohled podobné běžným kompaktním diskům a slouží k ukládání a zálohování digitálních dat v práci i při zábavě, obzvlášť filmů, amatérského videa nebo počítačových her. Možná si říkáte: další zbytečný formát, k čemu mi to všechno vlastně bude? Pojďme se na to podívat blíže.

Data na Blu-ray discích se zaznamenávají modrým laserovým paprskem (odtud Blu-ray) s kratší vlnovou délkou než u starších a dnes už mnohdy nevyhovujících CD a DVD disků. Kratší vlnová délka u BD médií přináší další nesporné zkvalitnění ve vývoji optických médií. Pokud se poohlížíte po vhodném a moderním médiu, na které ukládat svá digitální data, tyto disky pro vás budou představovat ideální volbu!

Kapacita až 400 GB by měla stačit i těm nejnáročnějším
Vývojáři společnosti TDK Life on Record se opravdu vytáhli: nové Blu-ray disky od TDK LoR jsou přesnější a spolehlivější díky použitým inovativním technologiím, a také jejich kapacita a rychlost přenosu dat dosáhly hodnot více než příznivých. Za svoji vysokou přesnost a spolehlivost vděčí trojici nových technologií: Spin Coating zajišťuje disku mimořádně hladkou a přesnou povrchovou vrstvu, technologie DURABIS2 zvyšuje odolnost proti poškrábání, a konečně speciální technologie Recording Layer zvyšuje rychlost přenosu dat i kapacitu disku díky více vrstvám záznamu.

Vývoj pokročil, a tak současné BD disky mají možnost ukládat data až do 8 vrstev z jedné strany disku. Má-li jedna vrstva kapacitu 25 GB, bude to tedy znamenat celkem 200 GB na obou stranách disku. Zní to neuvěřitelně, vždyť tvarem je to pořád jen taková obyčejná placka, ale některé prototypy, které se právě zkoušejí, dosahují kapacity až 400 GB! To by opravdu mělo stačit i těm nejnáročnějším požadavkům v oblasti práce a zábavy. 

Jistě vás také zajímá rychlost, jakou lze na toto médium a naopak z něj přenášet informace. Blu-ray Disc Association nedávno představila veřejnosti disk s rychlostí nahrávání 6x (1x BD znamená rychlost 36 MB za vteřinu). Této rychlosti přenosu dat docílila jako první právě společnost TDK Life on Record. V poslední době uvedlo několik výrobců na trh dokonce optické disky s rychlostí 8x a do budoucna se dá předpokládat dosažení rychlosti 12x. To už bude představovat 432 MB za sekundu, ve srovnání s přibližně 176 MB za sekundu pro již zmíněnou a ustupující technologii – 16x DVD-R. Technologie optických BD disků tak má o úspěšnou budoucnost postaráno a nemusíte se obávat, že by třeba rychle zastarala. Na trh v dnešní době vstupuje již čtvrtá generace Blu-ray přehrávačů.

Nevystačím se stahováním filmů u internetu?
Je pravda, že z internetu si lze stahovat filmy ve vysokém rozlišení (HD), ale zatím je to obtížné, složité, pomalé a ne vždy úplně legální, zkrátka nepraktické. Navíc nabídka titulů na těchto discích se rychle rozšiřuje, maloobchody po celém světě začaly vyhrazovat místo na svých poličkách filmům právě na BD nosičích.

Časem se může u filmů vyvinout taková situace, jakou dnes známe v oblasti hudby: lidé si ji sami stahují, ale kompaktní disky se stejně dál prodávají a zákazníci si kupují nahrávky tradičním způsobem v obchodech. I kdyby se HD technologie postupně zdokonalila tak, že stahování filmů bude rychlé a nebude mít chybu, potrvá to celá desetiletí, a do té doby budeme BD potřebovat.

Budoucnost tedy Blu-ray přeje, protože stále více lidí si pořizuje HD televizory a stále více evropských zemí vysílá v HD. A co se týče filmů, za pár let nebude DVD kvalita většině zákazníků dostačovat a bude se masově přecházet na vyšší kvalitu zvuku i obrazu, vzhledem ke zvyšujícím se nárokům spotřebitelů a stále příznivějším cenám BD médií.

Širokou nabídku BD-R (zapisovatelných) i BD-RW (přepisovatelných) disků od společnosti TDK Life on Record můžete zakoupit prostřednictvím internetu a několika málo kliknutími myší na adrese www.tdk.cz.