„Bond. James Bond“ – šestkrát a pokaždé jinak

Stefan-Titka

Představitelé Jamese Bonda byli vždy pod drobnohledem médií. Stačí si vzpomenout na poprask, jaký nastal po oznámení, že poprvé v historii bude James Bond blonďák. Daniel Craig však pochybovačné hlasy umlčel a ukázal, že je tou správnou volbou. Zařadil se tak mezi šestici herců, kteří v průběhu teď už pěti dekád postupně vstoupili do role nejslavnějšího agenta na světě. Každý byl jiný a vnesl do světa Jamese Bonda trochu odlišné pojetí.

Sean Connery

Sean ConnerySamozřejmě se nedá začít jiným 007 než Seanem Connerym, který je dodnes podle mnohých nejlepší reinkarnací Bonda na filmovém plátně. Po velkém úspěchu Dr. No zopakoval svou roli v následujících pěti letech ještě čtyřikrát. Identifikace s Jamesem Bondem ale samozřejmě měla pro Conneryho hereckou kariéru i negativní vliv, a tak se po Žiješ jenom dvakrát rozhodl od agenta odpoutat a posunout se dál. Nebylo to ale tak snadné a do role se ještě dvakrát vrátil – v roce 1971 ve filmu Diamanty jsou věčné a o celých dvanáct let později v neoficiálním příspěvku do série s velmi trefným názvem Nikdy neříkej nikdy.

Roger Moore

Roger MoonPrvní střídání nastalo s filmem Žít a nechat zemřít. Žezlo přebral Roger Moore a přenesl Jamese Bonda od studené války i třeba k tématice dobývání Vesmíru (ve filmu Moonraker). Nedá se říct, že by byl neoblíbeným Bondem, i když vyznění postavy pojal trochu odlišně od svého předchůdce. V jeho podání je Bond sice stále oním britským elegánem, svůdcem žen, ale už je podáván v lehce parodické podobě, stejně jako žánr samotný. Divákům se nicméně toto otevřené přiznání, že „je to v podstatě jen film“, zřejmě líbila. První Mooreova bondovka vydělala dokonce víc než poslední Conneryho film Diamanty jsou věčné, a i proto se v kůži Jamese Bonda Moore objevil ještě šestkrát, naposledy ve svých šestapadesáti letech (i když jeho věk už byl na výsledku dost znát). Do historie se zapsal jako herec, který se v roli Jamese Bonda objevil nejvícekrát.

George Lazenby

George LazenbyRoger Moore ale vlastně nebyl prvním náhradníkem Conneryho. Ještě tu je případ jménem George Lazenby, model bez sebemenší herecké praxe (pokud nepočítáte reklamy na čokoládu). Pokus o přesunutí postavy na fyzicky dobře disponovaného atleta nakonec vyhořel, což je paradoxní vzhledem k faktu, že mnoho lidí dodnes považuje V tajné službě Jejího veličenstva za jednu z nejlepších bondovek vůbec. Dá se říct, že film měl všechno, co znamená Bond, ale bohužel neměl Bonda. Lazenby nepřesvědčil, že by měl na to, přebít charisma Conneryho, a navíc si během natáčení často s režisérem i se svou hereckou kolegyní vjížděli do vlasů. To všechno mělo za následek, že i když Lazenby měl skoro v kapse smlouvu na sedm dalších bondovek, naštěstí pro diváky odmítl roli Bonda víckrát zopakovat.

Timothy Dalton

Timothy DaltonRozporuplně bývají přijímány i dvě bondovky Welšana Timothyho Daltona. Jedni ho považují za perfektního představitele, druzí jej řadí na úroveň Lazenbyho. Pravdou zůstává, že jeho filmy nabídly trochu jinou podobu Bonda, než na jakou jsme byli zvyklí u Rogera Moora. Nutno zároveň dodat, že James Bond ještě nikdy za celou svou historii nebyl blíže svému literárnímu protějšku, jak si jej vysnil Ian Fleming, než ve filmech s Daltonem. Ubylo science fiction prvků a i Bondův charakter dostal lidstější tvář. Pierce Brosnan, nástupce Daltona, který byl ve hře o roli už v roce 1985, ale kvůli jiným závazkům byl nucen odstoupit, dotáhl do konce to, co Dalton stihl jen naznačit.

Pierce Brosnan

Pierce BrosnanBrosnan a Zlaté oko vydělali na tržbách víc než 400 milionů dolarů, což producentům usnadnilo rozhodnutí, zda si tohoto Ira podržet i do dalších dílů. K opětovnému zájmu o žánr bondovek došlo díky následujícím snímkům jako Zítřek nikdy neumírá, Jeden svět nestačí nebo poslední Brosnanově účasti coby 007 – Dnes neumírej. Brosnanovi stačily čtyři filmy, aby se stal po Connerym možná druhým nejoblíbenějším filmovým Bondem vůbec. Jen čas ale ukáže, jestli se žebříčky, jako už tolikrát v historii, nebudou muset přepisovat.

Daniel Craig

Vstup Daniela Craiga na plátna kin byl pompézní. Od odmítaného „ošklivého káčátka“ stačil tento Daniel Craigčtyřicetiletý blonďák přejít do kategorie nejlepších akčních herců současnosti. A to je právě to, co legenda jménem Bond potřebuje – nakopnout do nové dekády své existence. Ale jedno je už teď jisté – mýtus Bonda bude žít dál i po Craigovi. Kdo se stane dalším agentem 007 s povolením zabíjet? To nikdo zatím neví. Ale vemte jed na to, že to zas bude hodně palčivá otázka pro hodně fanoušků po celém světě.

Který z nich byl nejlepší? Koule.cz sestavila žebříček

  1. Sean Connery
  2. Pierce Brosnan
  3. Daniel Craig
  4. Timothy Dalton
  5. Roger Moore
  6. George Lazenby