Kryštof a Boris Carloff – favoriti letošních Andělů

Tak trochu překvapivě dopadly nominace na cenu Anděl Akademie populární hudby za rok 2012. Pět nominací včetně jedné "vedlejší" má vítěz hudebních cen Apollo Boris Carloff a jeho debutová deska The Escapist. O jednu nominaci víc pak získala kapela Kryštof a její album Inzerát, což už tak velké překvapení není. Výsledky ankety hudebních novinářů, dramaturgů a nezávislých prodejců hudby se dozvíme 16. března z obrazovky České televize. Večer bude moderovat Leoš Mareš.

Tato soutěž již byla ukončena.

Ještě před několika měsíci znali producenta a hudebníka Borise Carloffa jen muzikanti, kteří s ním chystali své desky, a hudební novináři, k nimž se dostala jeho debutová deska The Escapist.

Na české poměry velmi netradiční album míchající elektroniku, pop a zvláštní harmonie nakonec před několika dny získala cenu hudební kritiky Apollo (rozhovor), když ve finále porazila alba populárních interpretů typu Umakart nebo Zrní.

ANDĚL 2012 – NOMINACE

Skupina: Charlie Straight, Kryštof, Zrní
Zpěvák: Boris Carloff, Vojtěch Dyk, Richard Krajčo
Zpěvačka: Lucie Bílá, Iva Bittová, Aneta Langerová
Objev roku: A banquet, Boris Carloff, Zrní
CD: Boris Carloff – The Escapist, Charlie Straight – Someone With a Slow Heartbeat, Kryštof – Inzerát
Skladba: Charlie Straight – Coco, Kryštof – Inzerát, Kryštof – Křídla z mýdla
Klip: Buty – Píseň práce, Boris Carloff – Falling, Kryštof – Inzerát

 

ŽÁNROVÉ CENY
(předány budou 8. 3. v Paláci Akropolis)

Seznam nominací si přečtěte tady

Nyní se Boris Carloff uchází o pět sošek Anděl, jež každoročně předává Akademie populární hudby; zvítězit může jako zpěvák a objev roku, šanci má na nejlepší klip (k písničce Falling) a také na desku roku. Nominovaný je i v žánrových cenách za nejlepší elektronické album.

Všechny nominované si poslechněte v YouRadiu

Konkurencí Carloffovi bude zejména kapela Kryštof a její frontman Richard Krajčo, ti mají šest nominací za skupinu, zpěváka, CD Inzerát, skladbu Inzerát plus stejnojmenný klip také za společný kousek s Jaromírem Nohavicou Křídla z mýdla.

Celkem tři sošky mohou dostat Charlie Straight – za kapelu, desku a písničku roku.

Mezi zpěvačkami pak mají šanci na úspěch Lucie Bílá, Aneta Langerová a Iva Bittová, na objev roku jsou krome Carloffa nominovaní folkrockoví Zrní a indierockoví A Banquet. Nominované kapely by měly v přímém přenosu České televize 16. března živě zahrát.

Akademie populrání hudby pod vedením ředitele Leška Wronky čelila v posledních letech nátlaku ze strany muzikantů a hudebních novinářů, kteří anketě vyčítali nekompetentní porotu a protlačování vlastních zájmů. Pro letošní ročník proto vznikl Výbor cen Anděl, jenž porotu sestavil v podstatě znovu.

"V akademii byli lidé, kteří neměli nebo už nemají s hudbou nic společného. Vyloučili jsme také manažery kapel a naopak jsme oslovili více rozhlasových dramaturgů, hudebních novinářů a nezávislých prodejců hudby," říká člen Výboru Jan Kábrt, který z kulturní redakce MF Dnes přešel před dvěma lety do redakce deníku Blesk. Účast v porotě podle něj přijalo zhruba 120 ze 180 oslovených. Za úspěchem Borise Carloffa by tak mohl stát i tento "update" porotců.

Krokem kupředu je podle ředitele Andělů Leška Wronky i zařazení sestřihu z předávání žánrových cen (proběhne 8. března v Paláci Akropolis) v přímém přenosu 16. března v rámci hlavního večera, který bude přenášet ČT1, stejně jako přesun celé akce z Incheba Areny do Průmyslového paláce na Výstavišti.

Na scéně s pořádajícím Lewronem spolupracuje Martin Hruška, jenž chystal stage například pro Českou MISS. Po hollywoodském vzoru má všechny potřebné propriety přivézt 18 kamionů.