Boris Carloff: Vyhrané peníze věnuji psímu útulku

Hana-Slivova

Vítězem druhého ročníku kritických hudebních cen Apollo se stal možná trochu nečekaně producent Boris Carloff se svou první autorskou deskou The Escapist. S výhrou se kromě sošky od Maxima Velčovského pojí i odměna 60 tisíc korun od Ochranného svazu autorského, kterou chce Carloff částečně věnovat některému psímu útulku. Rozhovor jsme s ním dělali jen pár minut po vyhlášení vítěze v pražském klubu SaSaZu.

Překvapila tě výhra?
Abych pravdu řekl, tak ano. Myslel jsem si, že vyhraje Umakart.

Proč?
V té kapele jsou lidi, kteří na české hudební scéně působí dlouho, a mají nějakou prestiž. O jejich desce Vlci u dveří vycházely pochvalné články.

Ceny Apollo za rok 2012

Vítěz: Boris Carloff – The Escapist
Další nominovaní: Charlie Straight (deska Someone With a Slow Heartbeat), Lenka Dusilová (Baromantika), Květy (Bílé včely), The Prostitutes (Deaf to the Call), Umakart (Vlci u dveří), Zrní (Soundtrack ke konci světa)

I tvou desku The Escapist ale kritici chválili.
Ale dobré recenze měla třeba i Lenka Dusilová. Konkurence byla velká.

Poslechněte si Borise Carloffa v YouRadiu

Ve videu, které každého z finalistů během koncertu v SaSaZu představovalo, jsi říkal, že polovinu vyhraných peněz bys dal na nějaký psí útulek. Platí to i teď, když jsi opravdu zvítězil?
Jasně, platí. Chtěl jsem podpořit útulek v pražské Troji, ale kamarádka mi říkala, že zrovna tenhle útulek má hodně sponzorů. Takže zkusím najít nějaký, který peníze potřebuje víc. Já mám psy moc rád, můj krysařík Míša je nejlepší kamarád.

Cenu ti předával loňský vítěz Bonus. Oba jste písničkáři, i když každý s formou písničky nakládáte trochu jinak. Je ti Bonus jako muzikant něčím blízký?
Bonusem se osobně neznám, ale je mi moc sympatický způsob, jakým pracuje. Myslím, že to vnímáme podobně.

Do desky, již jsi nazval The Escapist – tedy "Snílek" – jsi otiskl smutek ze ztráty otce a bratra. Byla samotná práce na albu cesta, jak se s tragédií vyrovnat?
V podstatě ano. The Escapist pro mě funguje jako terapie. Speciálně písnička Shadows (text) je přímo o tom, jak mi umíral brácha.

V SaSaZu jsi odehrál první živý koncert s kapelou. Budeš s touhle sestavou, v níž je například i baskytarista Jakub Antl z Nightwork, pokračovat?
Ano, měnit dnešní sestavu nebudu a plánujeme další koncerty.

Kromě vlastní hudby se dál věnuješ produkování. Na čem teď pracuješ?
Dělám teď na desce Ghetto Priesta z Asian Dub Foundation, který mi hostoval na The Escapist, anebo na druhém albu zpěvačky Patricie.