Brad Pitt v počítačové hře Světová válka Z

Stefan-Titka

Neznámý virus zamořuje celý svět a dělá z lidí zombíky. Jedinou záchranou je Brad Pitt, který se v rozmáchle výpravném spektáklu Světovou válku Z snaží najít lék, dokud je ještě čas.

Na to, kolik neštěstí a smůly Světovou válku Z stíhalo ještě před premiérou, je zázrak, že všechno nakonec dopadlo tak, jak to dopadlo. S natáčením filmu začal režisér Marc Forster ještě před tím, než byl vůbec dokončený scénář, postupně se na něm navíc vystřídalo pět scenáristů a konzultantů, mezi nimi například J. Michael Straczynski (Babylon 5) nebo Damon Lindelof (Lost, Prometheus) s Matthew Michael Carnahanem (Království, Na odstřel).

Celou závěrečnou sekvenci – velkolepou bitvu se zombíky v Rusku – autoři filmu vystřihli a přetočili komornější verzí, což studiu a Bradu Pittovi v hlavní roli přidělalo nejen vrásky na čele a posunulo ohlášenou premiéru o půl roku, ale hlavně navýšilo rozpočet z už tak velkoryse pojatého příspěvku do zombie žánru o několik desítek milionů dolarů.

Všechno tohle se do výsledné podoby filmu promítlo. Vidět je hlavně nejistota, jaký typ filmu vlastně chtěli tvůrci vyprávět; Světová válka Z je rozkročená někde mezi obrovským letním spektáklem s hordami zombíků a „komorním“ geopolitickým dramatem, což bylo údajně to, co přimělo Pitta a jeho produkční společnost Plan B koupit práva na stejnojmennou knihu Maxe Brookse v prvé řadě.

Režisér Forster podává zejména v akčních scénách obdobně rozporuplný výkon jako v bondovce Quantum of Solace. Začátek, kdy Pitt s rodinou přichází do kontaktu se zombíky poprvé, funguje skvěle. Velmi dobře nastavuje atmosféru strachu, zmatku a nejistoty z toho, co se kolem děje; takhle nějak si představujete oblast krátce po teroristickém útoku, kdy člověk vnímá jen masy těl, útržky, detaily a rodinu v ohrožení.

Rychlé střihy sice fungují, ale film je na plátně v těchto sekvencích velmi obtížné sledovat. Příliš nepomáhá ani to, že kvůli použité 3D technologii je spousta scén odehrávajících se ve tmě natolik podsvícených, že už ani nerozeznáte, co se na plátně před vašima očima odehrává.

I tak si ale Světová válka Z udržuje stále svižné tempo. Brad Pitt cestuje prakticky po celém světě (jedna velká scéna se odehrává třeba v Izraeli) a i díky jeho nasazení film nemá problém udržet diváckou pozornost i v těch chvílích, kdy se uchyluje k intimnějším tónům, které vyznívají do prázdna.

Celé to vlastně působí tak trochu jako počítačová hra; sledujeme hlavní postavu, která cestuje z místa na místo (z levelu do levelu) a v každé části musí odhalit indicie, které ji dovedou k řešení složité hádanky. Jednotlivá kola jsou si sice po čase podobná, i tak ale tuhle hru chcete dohrát.

Světová válka Z
USA/sci-fi/drama/116 min
Režie: Marc Forster
Hrají: Brad Pitt, Mireille Enos, Matthew Fox, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale a další
Premiéra v ČR: 27. června 2013

Témata:,