Brandon Flowers natočil desku jako z učebnice dobrého popu

andreasafarova

The Desired Effect je velká nahrávka. Minimálně největší v umělecké historii Brandona Flowerse. S pomocí osmdesátek a dětského vzoru Neila Tennanta z Pet Shop Boys a odehnáním strachů z natočení čistě popového alba znovu objevil sám sebe - znamenitého skladatele.

„Když jsem přestal kouřit a pít, moje show byly okamžitě lepší. Zpíval jsem líp, měl jsem větší výdrž a cítil se líp. To bylo asi před osmi lety.“

Už tehdy se zasadilo semínko desky Brandona Flowerse The Desired Effect. Psal se rok 2007/2008 a ze skořápky se zrovna klubalo třetí studiové album Flowersovy kapely The Killers Day & Age. Příznivci skupiny se pasovali i s Pavlovým reflexem, za který mohly (pochopitelné) předtuchy o sázce na jistotu – předchozí nahrávky Sam’s Town (2006) se totiž díky melodickým kytarovým hymnám s cejchem post-punk revivalu v prvním týdnu od vydání prodalo přes 700 tisíc kopií.

Účtenku od nákupu Day & Age obdrželo v prvním týdnu na 200 tisíc příznivců v Británii a obdobný počet ve Spojených státech. Dobrá zpráva, ne? Jenže jak pro koho – publikum Flowersova zabijáckého gangu, pro nějž byl stadiónový rock s frizúrou U2 nebo Coldplay pochlebováním popu, se tím proměnilo v deklasované fanouškovské vrstvy. A kdo v období kolem poslední desky The Killers Battle Born (2012) nevystál kaskádu synťáků, texty zamotané v zamilovaných kruzích a Flowersovy čím dál víc napomádované vlasy, bude mít v pořadí s druhou sólovkou Brandona The Desired Effect problém.

Ne náhodou se stručný vhled do historie The Killers točil kolem jediného člena. Brandon Flowers naplňuje definice frontmana jako nikdo jiný – skvěle zpívá, zvládá pódiovou prezentaci, má atraktivní vzhled. „Část mého já vždycky byla popová. A neměl bych na to zapomínat, je to důležité. Protože pop není nic špatného.“ Pokud toto říká muzikant, který vyrostl na Pet Shop BoysThe Smiths a jehož poslední čtyři alba napříč projekty se prudce vychylují za úsečky znázorňující alternativu, nevysvětluje tím jen rozmary posledních let, ale i fakt, že trajektorie jeho tvorby se nemohla ubírat jinudy.

Nevypadl nakonec ten Flowers z učebnic o velikánech taneční hudby posledních dvou dekád dvacátého století? Zjišťujeme-li, jaké množství osobností současné popové scény poskytlo Američanovi něco ze svého uměleckého kapitálu, jen těžko se zbavíme pocitu, že mu něco uniklo.

Vzpomínku na hit Running Up That Hill Kate Bush zoceluje v singlu Can’t Deny My Love vedle analogového zvuku synťáků i Joey Waronker (Beck, R. E. M.) na bicí a basák Ethan Farmer (Aretha Franklin, Janet Jackson,Backstreet Boys). Vrkoče na hlavě a lesklé legíny ale rozehrají pré až s třetí skladbou I Can Change, to když do samplu hitu Smalltown Boy z roku 1984 od Bronski Beat přispěje vokálem sám pet shop boy Neil Tennant, zatímco Flowers s nadprůměrným nasazením slibuje: „Můžu se ohnout, můžu se zlomit, můžu se pohnout, můžu se zatřást, bejby, můžu se kvůli tobě změnit.“

Druhá sólovka Flowerse je jako milostné vyznání popu a svým způsobem stojí na půl cesty ke kýči, nadávky o prvoplánovosti si ale nezaslouží. Jeho megalomanská skladatelská vášeň (ty žestě!) nejvíc rezonuje v Lonely Town s hostující Danielle Haim, v Never Get You Right (ta bigbítová basa!) nebo v závěrečné baladě The Way It’s Always Been (ty hammondky!). Pro druhou baladu na albu – Between Me And You – zbývá nejlepší místo na konci našeho textu. Tahle klasická žánrovka by si po vydání Flowersova alba zasloužila místo v hudebních učebnicích. Jak se do jednoduchého klavírního motivu postupně zaplétají další hlasy, smyčce i elektrická kytara, až se orchestr emocí vzbouří… A ten něžný hlas!

„Snad ani nehodlám lhát – The Desired Effect je, člověče, nekompromisní nahrávka. Nebojím se to říct,“ přiznal své nadšení Flowers. Vzhledem k jeho dětským vzorům i dlouholetému manželství není divu – právě dynamice ve vztahu mezi mužem a ženou, společnému vývoji a proměně rolí z přítele na manžela či otce a přijetí vzniklé zodpovědnosti je kolekce věnována. A zdá se, že pracovní i vztahové zkušenosti nesou ovoce. 

Brandon Flowers – The Desired Effect
Vydavatelství: Battle Born Studios
Celkový čas: 37:05
Seznam skladeb: Dreams Come True, Can’t Deny My Love, I Can Change, Still Want You, Between Me And You, Lonely Town, Diggin‘ Up The Heart, Never Get Your Right, Untangled Love, The Way It’s Always Been  

Témata:,