Bratři Ebenové servírují standardní chlebíčky


Po dvou letech se úspěšné folkové trio bratří Ebenů vrátilo na kolínské pódium. Společně se svou kapelou podávalo tácek chlebíčků v podobě nového alba.

Hudební skupina bratří Marka, Kryštofa a Davida Ebenových patří již mnoho let k zavedenému pojmu na české hudební scéně. V současné době objíždí koncertní pódia se svou studiovou novinkou nazvanou Chlebíčky. Deska vyšla po šesti letech od poslední řadovky Já na tom dělám, ze které pochází stejnojmenný hit, veskrze charakterizující tvorbu této trojice.

Já na tom dělám

Na scéně kolínského divadla předvedli muzikanti standardní show poskládanou především z písní z nového alba (Chlebíčky, To nic), ovšem nevynechali ani starší songy z minulých řadových desek (Já na tom dělám). Už zavedeným pomocníkem pro udržení odlehčené atmosféry bývají Markova humorná vyprávění, ať již vázající se k „veselým historkám z natáčení“, nebo prostě jen ze života.

Chytrý, křehký folk s bohatými aranžemi, výtečné texty s kouzelnými slovními hříčkami a vynikající hudebníci bavili příznivce ebenovského folku ve dvou částech. Kapel, které potřebují pauzu během vystoupení, opříliš nebývá. Jak ale poznamenal Marek, členové souboru už nejsou nejmladší. Zároveň navíc vznikl potřebný prostor pro soutěž o nejhnusnější boty večera. Jak soutěž probíhala? Ebeni měli nachystanou slevovou poukázku na nákup nových bot od Bati pro odvážlivce, kteří během pauzy položí své boty na pódium. Kritérium výběru bylo jasné – zvítězí ty nejhorší boty. Výhru si odnesl robustní muž se záplatovaným párem obstarožních polobotek. Hrdě si pro ni došel až na pódium – jen v ponožkách.

Folkloreček z desky Chlebíčky

Humorným bodem večera bylo i představení na české poměry celkem unikátní novinky. Ebeni předstihli dobu a jako jedni z mála zavčasu uchopili nutnost přizpůsobit se trendům v oblasti hudebních nosičů. Chlebíčky vyšly také na  „malém, gumovém, čínském flash disku“ z limitované edice, na kterém naleznete kromě hudby i texty a další vychytávky. Jedinou slabinou je, že tuto specialitu nelze zakoupit, neboť na ni prý v obchodech s hudbou nejsou regály.

Bratři Ebenové předvedli tradičně vytříbenou show, prozaicky zakončenou chlebíčkovskou skladbou Poslední valčík. Nelze se však neubránit dojmu, že kapela, opakující poněkolikáté stejné fórky, aranže a blazeované úsměvy, chvílemi trochu nudí. než půjdete na další koncert bratří Ebenů, dejte si proto alespoň dva roky pauzu. Budete tak mít šanci, že koncert nebude jako vejce vejci podobný tomu předchozímu..

Bratři Ebenové: Chlebíčky
21. ledna, Městské divadlo v Kolíně
3 hvězdičky

Témata:, ,