Bregovič přiveze Karmen s happyendem

Lubos-Prochazka

Praha přivítá vánoční operu Karmen – ovšem s dobrým koncem. Se svým orchestrem ji divákům představí balkánský skladatel, producent a sběratel nahrávek world music Goran Bregovič.

O Goranu Bregovičovi se v souvislosti s Karmen hovoří jako o mistrovi v kombinování nezkombinovatelného. Ke klasické předloze totiž přidal cikánské i lidové písně, špetku současných témat a zrodila se tak romská opera s příběhem dnešní doby. Bregoviče k vlastnímu pojetí Karmen inspirovala Carmen klasická, již viděl v bělehradské Státní opeře. „Znám slavného trumpetistu, který našel svoji dávnou lásku z mládí jako prostitutku na ulici v Itálii. Její osud byl podobný příběhu Bizetovy Carmen, a on pro ni chtěl vymyslet nějaký happyend. Taková je kostra mojí Karmen,“ říká Bregovič.

Goran Bregovič se narodil 22.3.1950 v Sarajevu.. Matka byla srbské národnosti, otec Chorvat. Bregovičova hudební tvorba je silně ovlivněna hudbou balkánských Romů, world music, ale i pop music. Bregovič se proslavil hlavně tvorbou hudby k filmům režiséra Emira Kusturici jako Dům k pověšení nebo Arizona Dream. Cenu za nejlepší filmovou hudbu dostal za snímky Underground a Královna Margot.

Podívejte se na Bregovičovu Karmen (s dobrým koncem)

Goran Bregovič: Karmen
Kde:
Praha, Kongresové centrum
Kdy: 25. prosince.
Čas: 20:00
Vstup:  550,- 700,- 900,- 1100,- 1300,- 1450,-