Británie se pře, zda může postavu z Harryho Pottera hrát černoška. Co myslíte vy?

Redakce

Mezi příznivci literární tvorby britské spisovatelky J. K. Rowling se rozhořel spor, zda může v chystané divadelní hře o dospělém čaroději Harrym Potterovi jednu z hlavních postav ztvárnit černošská herečka. Sama autorka úspěšné septalogie uvedla, že považuje obsazení Nomy Dumezweni původem ze Svazijska do role Hermiony Granger za dobrou volbu.

Výběr umělců do tří hlavních rolí přátel z dětství Harryho Pottera, Hermiony Granger a Rona Weasleyho oznámila produkce chystané hry Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prokleté dítě). Jména představitelů mužských rolí – Jamieho Parkera a Paula Thornleyho – emoce příliš nevzbudila. Na sociálních sítích se však okamžitě rozhořela debata, zda Hermionu, kterou v úspěšných filmových adaptacích ztvárnila bělošská herečka Emma Watson, může hrát černoška Dumezweni.

Podle Rowling ale barva pleti žačky čarodějnické školy v Bradavicích Hermiony nebyla v jejích knihách nikdy určena. Hermiona má podle autorčiny reakce na sociální síti Twitter „hnědé oči, kudrnaté vlasy a je velmi chytrá“. „Bílá kůže nikdy nebyla stanovena,“ dodala s tím, že „jí se černá Hermiona velmi líbí“.

V divadelní hře, která se široké veřejnosti představí 30. července v londýnském Palace Theatre, bude někdejší čarodějnický učeň Potter přepracovaným zaměstnancem Ministerstva kouzel se starostí o tři děti, zatímco jeho nejmladší syn Albus Severus bude bojovat s „tíhou nechtěného rodinného odkazu“. „Otec i syn se dozví nepříjemnou pravdu: temnota někdy přichází z nečekaných míst,“ uvedl jeden z producentů při představování hry letos v říjnu. Drama bude mít dvě části, které bude možné zhlédnout najednou či dva dny po sobě.

Video: Jak vypadalo první čtení scénáře Harryho Pottera s hlavními herci

Nové ilustrace k Harry Potterovi: Víme, kdy kniha vyjde