Britney Spears završila rok zklamání v ženském popu

josefmartinek

Britney Jean měla být nejosobitější (a nejosobnější) deska Britney Spears. Místo toho to vypadá, že tahle pop ikona přelomu tisíciletí má hudebně to nejlepší definitivně za sebou. 

Popový rok 2013 toho přinesl hodně, od skvělého dvoudílného Justina Timberlakea přes hojně citovanou elektroniku francouzských Daft Punk až po velký talent novozélandské teenagerky Lorde. Hlavní představitelky žánru ale zůstaly daleko za očekáváním. Prism Katy Perry je zoufale nudné, zlaté časy Lady Gaga jsou už zřejmě nenávratně pryč (své o tom ví její účetní, když zjišťují, jak se nové album ARTPOP (ne)prodává, a Britney Spears? Ta s novinkou Britney Jean nejspíš propadne na obou frontách.

Poslechněte si Britney Spears v Youradiu

Čerstvě dvaatřicetiletá zpěvačka slibovala svým osmým studiovým počinem reparát po předchozí nepříliš vydařené taneční nahrávce Femme Fatale. Autorský podíl na vzniku alba, absence počítačových úprav hlasu i osobní texty – to byly faktory, které měly z desky pojmenované po celém křestním jménu interpretky udělat její nejosobitější nahrávku. Výsledkem je však jedno z nejrutinnějších a nejslabších alb, jaké kdy Britney za patnáct let kariéry vydala.

Pravda, něco málo ze svých slibů splnila. Třeba v aktuálním singlu Perfume se skutečně vyhnula počítačovým vylepšením a po dlouhé době tu slyšíme její hlas bez použití auto-tune. Tenhle love song je ale plochý a neobjevný a prozatím se mu docela překvapivě vyhýbají i rádia, pro která byl určený.

A na desce se s programově vyladěným vokálem setkáváme dál. Třeba duet It Should Be Easy s will.i.amem zní chvílemi jako laciná devadesátková vypalovačka Cher, chvílami zas jako výlet na Mars. Právě hvězda Black Eyed Peas se výrazně podílela i na produkci desky. Will.i.amovy vesmírné vize však Britney berou to, v čem vždycky vynikala – tedy v prosté popové chytlavosti. Ostatně hitparádové ambice postrádal už pilotní singl Work Bitch, který zběsilým elektro tempem z konceptu celé nahrávky výrazně vyčnívá.

Základní verze Britney Jean obsahuje jen deset písniček, pokud však čekáte, že mezi nimi nenajdete žádné vycpávky, pletete se. Omáčky totiž Brit navařila daleko více než masa; kdyby na albu nebyla taková tancovačka Body Ache, nic by se nestalo. Naopak velmi se povedla přímočará Passenger, kterou pro svou kolegyni napsala Katy Perry, a je s podivem, že si tuhle šťavnatou písničku nenechala pro vlastní desku. Jenomže co je to platné, když v zápětí přijde nejkýčovitější moment alba – Chillin‘ With You, cukrovitá spolupráce s mladší sestrou Jamie Lynn? Patetické kuňkání a vtíravá melodie – to měla Britney Spears - Britney Jeanbýt ta slibovaná osobitost?

Zatímco na minulé desce zvládla Britney alespoň dosadit do triviálního vzorce a předhodit nějaký ten hit, na opravnou zkoušku si tahák asi zapomněla doma. Poslední výkřiky výborného šest let starého comebackového alba Blackout definitivně odezněly a zdá se, že ikona přelomu tisíciletí má v pop music to nejlepší definitivně za sebou.

Britney Spears – Britney Jean
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 36:04
Seznam skladeb: Alien, Work Bitch, Perfume, It Should Be Easy (feat. will.i.am), Tik Tik Boom (feat. T.I.), Body Ache, Til It’s Gone, Passenger, Chillin‘ With You, Don’t Cry

Témata: