Britové bojkotují boyband Blue, vlastního reprezentanta v Eurosongu

matoush

V dnešním Šrumci v šoubizu se podíváme na britské ostrovy. Obloukem se ale vyhneme všemu, co se týká svatby prince Williama a Kate Middleton, a zaměříme se na téma, které je nám přeci jen bližší - trampotám s letošní "pěveckou" soutěží Eurosong. Zároveň si připomeneme, jak nás reprezentovaly kapely Kabát a Gipsy.cz a zpěvačka Tereza Kerndlová.

Britové vysílají do celoevropského boje Eurosong (Eurovision Song Contest) boyband Blue s písní I Can. Za tři měsíce, které uplynuly od národního kola soutěže, se však Blue stačili docela naštvat.

“Snažíme se bojovat za naši zemi, ale nevnímáme žádnou odezvu,” stěžuje si na stránkách deníku Daily Mirror Simon Webbe.
Co pohledného pěvce tak rozlítilo? Nezájem médií. Britská rádia totiž jako by příspěvek kapely do soutěže naprosto ignorovala. Písnička I Can se za tři měsíce v éteru rozezněla podle statistik maximálně dvaadvacetkrát, důležitá hudební stanice BBC Radio 2 prý zmíněný hudební počin dokonce zcela ignoruje.

Blue – I Can

Nutno dodat, že britská účast v Eurosongu je dlouhodobě problematická. Anglie v téhle "soutěži" zvítězila naposledy před čtrnácti lety, od té doby se umisťuje zpravidla v dolní části žebříčku. Někteří britští komentátoři dokonce opakovaně prohlašují, že kontinentální Evropa odmítá pro Brity hlasovat záměrně.

Česká republika je na tom podobně, a proto se soutěže ani letos neúčastní. Kabáti v roce 2007, Tereza Kerndlová (2008) a Gipsy.cz (2009) totiž diváky nezaujali a Eurosong u nás neměl sledovanost.  

Letošní finále soutěže proběhne 14. května v německém Düsseldorfu. Zúčastní se ho 38 zemí a očekává se, že na soutěž se budou dívat stovky milionů lidí.

Kabát v Eurosongu – Malá dáma

Tereza Kerndlová v Eurosongu – Have Some Fun

http://www.youtube.com/watch?v=nlbFssmjbp8

Gipsy.cz v Eurosongu – Aven Romale

Témata: