Britské filmové ceny BAFTA ovládlo Zmrtvýchvstání s DiCapriem. Kdo dál vyhrál?

Redakce

Nejlepším filmem byl na udělování britských filmových cen BAFTA v londýnské Královské opeře vyhlášen americký snímek REVENANT Zmrtvýchvstání, který získal i další hlavní ceny. Trofej pro nejlepšího herce si odnesl představitel hlavní role Leonardo DiCaprio, který tak je ještě žhavějším favoritem na získání amerického Oscara. Ocenění pro nejlepšího režiséra dostal Alejandro González Iňárritu, který drama z drsného prostředí lovců kožešin natočil.

Podobně jako americké Zlaté glóby jsou ceny BAFTA (Britské akademie filmového a televizního umění) považovány za předzvěst Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd, které budou uděleny 28. února v Los Angeles. O britské ceny se může ucházet jakýkoli film, který běžel příslušný rok v britských kinech.

Ocenění dále posílilo naděje Leonarda DiCapria na získání jeho prvního hereckého Oscara poté, co už v lednu převzal Zlatý glóbus. Také cena BAFTA je pro DiCapria první a v děkovné řeči prohlásil, že během let byl ovlivněn mnoha britskými herci, jako jsou Tom Courtenay, Gary Oldman, Daniel Day Lewis a Tom Hardy.

Využil však slavnostní příležitosti také ke gratulaci matce k narozeninám. „Nevyrůstal jsem jako privilegovaný a tato žena mě vozila každý den tři hodiny do školy, aby mi poskytla jiné příležitosti,“ ocenil herec.

DiCapriovi poté vysekl poklonu i režisér Iňárritu. „Leonardo, tvůj talent a tvé odhodlání držely tento film při životě,“ prohlásil o snímku, jehož celkové vítězství ohlásil překvapivý host slavnostního večera Tom Cruise.

Film REVENANT Zmrtvýchvstání zabodoval i v kameramanské kategorii, když byl oceněn Emmanuel Lubezki. Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli si dnes odnesla Brie Larson za ztvárnění role matky ve snímku Room, který pojednává o chlapci vyrůstajícím v izolaci jediného pokoje.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli dostal Mark Rylance za roli sovětského agenta ve snímku Most špionů. Ženskou obdobu ocenění získala Kate Winslet za roli manažerky v životopisném filmu Steve Jobs.

Během večera, který moderoval herec Stephen Fry, se na pódium několikrát dostali i tvůrci filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, který si odnesl ceny v kategoriích střih, výprava, kostýmy a masky. Za nejlepší původní scénář byl oceněn novinářský thriller Spotlight, nejlepším adaptovaným scénářem byla podle britské akademie předloha snímku Sázka na nejistotu.

Titul nejlepšího britského filmu získala emigrantská sága Brooklyn natočená podle románu irského spisovatele Colma Tóibína. Mezi dokumenty zvítězil snímek Amy o zesnulé zpěvačce Amy Winehouse.

 

Témata:, ,