Bruno Mars – kluk, který pobláznil Ameriku

Jana-Moravcova

Bruno Mars je hvězda. Všichni ho chtějí, všichni jej opěvují, všichni na něj paří. Jeho "letní" debut Doo-Wops & Hooligans, který v Evropě oficiálně vyjde teprve 17. ledna, pobláznil celý disko svět. Zaslouží si současná mužská popstar číslo jedna takový humbuk?

Pětadvacetiletý Bruno Mars, usměvavý rodák z Hawaie, není na scéně žádný nováček. Má za sebou kariéru v úspěšném autorsko-producentském týmu The Smeezingtones, který spolupracoval třeba se Sugababes či Justinem Bieberem.

Jako sólista má na svém kontě například spolupráci na úspěšném a českému publiku známém singlu Billionaire Travise McCoye (

, který bodoval i v našich rádiích.

Slibně rozjetou kariéru ale Bruno Mars, vlastním jménem Peter Gene Hernandez, korunoval debutovým albem Doo-Wops & Hooligans až s přelomem roku. A krok to byl, zdá se, více než zásadní. Ze sympatického chlapce je rázem superhvězda, která svými sladkými pohledy a chytlavými singly Grenade a Just the Way You Are (první singl z desky se ihned vyšvihl na špičku hitparády Billboardu) rozdává dobrou náladu na potkání.

Bruno Mars – Grenadine

Zní jako Justin Bieber, ale není to Bieber
Na první poslech člověka napadne vcelku jednoznačné přirovnání – Bruno Mars totiž zní jako kdyby Justinu Bieberovi bylo najednou pětadvacet a začal střílet do hudebního světa miliónové nápady.

Oproti mladičkému Kanaďanovi a dalším současníkům má ale Bruno jednoznačné body navíc za přívětivou reggae atmosféru (Count On Me, The Lazy Song) a neotřelé melodické i textařské nápady (The Other Side (

), Liquor Store Blues). Jeho pojetí popu se neomezuje na nudné střídání sloka-refrén v rytmu umělého duc duc s příměsí elektroniky či patetické romantiky. Prodává totiž především svůj exotický původ a jeho singly pak s kvalitními a nápaditými videoklipy, jaký má hitovka Just the Way You Are, pochopitelně boří světové hitparády.

Bruno Mars – Just the Way You Are

Doo-Wops & Hooligans během vymezené půlhodinky neklouže mimo kombinaci nápaditého popu s reggae. Lehce nadbytečné se zdají být snad jen pomalejší skladby Our First Time a Talking To the Moon. Atmosférou Bruno Mars - Doo-Wops & Hooliganssice za zbytkem desky nezaostávají, Brunovi a jeho kytaře i vokálům ale více sluší dynamika (nebo alespoň veselý zvuk, který najdete třeba v akustické Count On Me). V takových skladbách leží Brunova slibná budoucnost hitmakera.

Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
Vydavatelství: Universal Music Group (Elektra)
Celkový čas: 35:27
Seznam skladeb: Grenade, Just the Way You Are, Our First Time, Runaway Baby, The Lazy Song, Marry You, Talking To the Moon, Liquor Store Blues (ft. Damian Marley), Count On Me, The Other Side (ft. Cee Lo Green And B.o.B)

 

Témata: