Brutus si na nic nehraje a jenom hraje. Křtil CD a DVD

Jiri-Vanek

Tancovačkový bigbít je český fenomén a skupina Brutus jednoznačně charakterizuje tento žánr. Pod různými názvy obráží sály už víc než čtyřicet let a v Lucerna Music baru pokřtila své nové CD a DVD. Poprvé v životě se na její koncert vydal recenzent Koule.cz – jak dopadlo jeho blízké setkání s touto skupinou?

Večer otevřela produkce skupiny The Bluemoon. Sedmičlenná parta s trojicí dívek za mikrofony obšťastnila slušně zaplněný Lucerna Music bar cover verzemi hitů převážně ze šedesátých a sedmdesátých let. Produkce ovšem byla zoufalá, nepřesná a amatérská – po osmém pivu by bylo možné The Bluemoon akceptovat na nějaké svatbě, ale na pódiu rockového klubu je to ostuda. Vždycky, když slyším něco opravdu zoufalého, uklidňuji se, že je to lepší, než kdyby hudebníci brali drogy – u Highway to Hell v podání The Bluemoon si tím nejsem úplně jistý.

Brutus – klasický bigbít se saxofonem
Pak nastoupila na pódium hlavní hvězdy večera, skupina Brutus. Jediné setkání s ní jsem doposud zažil ve filmu Indiánské léto a v seriálu Comeback, ale to nebylo naživo. Takže jsem netušil, co mě vlastně čeká. Překvapení to bylo spíš příjemné; na trendy kašlající klasický bigbít se saxofonem, občas ozvláštněný příčnou flétnou nebo foukací harmonikou, nezní moc odlišně od některých klasických pražských klubových kapel, třeba Echt! nebo Tony Ducháček & Garage. Texty se zabývají hlavně chlastem a vztahy nebo, chcete-li, sexem. Důležitý je hlavně sloganovitý refrén, který si zapamatujete na první dobrou.

Poslechněte si Brutus v písni Milá má

Kapelní trička a hezké slečny
Brutus má rozhodně loajální posluchače – ještě jsem nebyl na koncertě, kde by mezi posluchači bylo takové procento těch, kteří mají na sobě kapelní tričko. A hezkých slečen je toho večera v LMB spousta, rozhodně víc, než bylo den předtím na Fake Tapes.

Někdy v půlce koncertu pokřtí hudební publicista Petr Korál nové CD Brutusu Alko alkohol spolu s DVD s klipy skupiny. Konce koncertu se ale nedočkám – písně začínají být trochu jednotvárné a hlavně: to správné místo pro Brutus není v rockovém klubu, ale na venkovním prostranství, za teplé letní noci a někde u rybníka. A léto nám už přece pomalu končí.

Poslechněte si píseň Vopijem se

Brutus – křest CD a DVD Alko alkohol
9. září 2009, Lucerna Music bar, Praha