Bryan Adams: Dvě hodiny hitů a laškování s Kazaškou

petradamek

Někteří předvádí megalomanskou produkci a ohromnou show, další sázejí na kostýmy, ujetou image či (rádoby) zábavné hlášky. Bryan Adams dává na přirozenost, kterou v neděli večer předvedl našlapané 02 areně.

Sympatický Kanaďan Bryan Adams stojí celý život nohama pevně na zemi (respektive na pódiu) a ani do Prahy nepřijel s cílem předvádět se. Celou show turné Bare Bones postavil na sobě a své kapele; kromě velké Bryan Adams v pražské O2 areněobrazovky v pozadí a dvou bočních pláten zahrál prakticky bez jakýchkoliv vedlejších efektů.

Byla to právě Adamsova přirozenost, díky které vyzněl celý set – všechny ty bezmeznou láskou nasáklé texty typu I would fight for youI’d lie for you – Walk the wire for you – I’d die for you – uvěřitelně a opravdově.

A když v citované (Everything I do) I Do It For You nasadil v posledním refrénu typický chraplák a procítěně odezpíval závěrečné for you, dost možná, že v džungli svítících foťáků ukápla i nějaká ta slzička. V tomto kontextu některé další skladby vyzněly až příliš profesorsky a jaksi rutinně, ono se ale po třiceti letech aktivního hraní není čemu divit.  

Co se ovšem nikdy nepřejí, je akce při duetu When You’re Gone, v původním znění s bývalou „

). Tu jako obvykle nahradila dívka z publika. K překvapení (a ve skrytu duše nejspíš i malému rozhořčení) všech v hale ovšem dívčina nikoliv místní, ale národnosti kazašské. Viditelně šťastná fanynka to se slavným zpěvákem rozjela ve velkém stylu a naprosto beze studu.

Bryan Adams v Praze/Foto ČTK Krumphanzl MichalBěhem večera zaznělo třiadvacet kousků, z nichž se většina nesmazatelně vyjímá ve zlatém fondu světové pop-music. Pecky jako Somebody, Please Forgive Me, Let’s Make a Night To Remember nebo Summer of ´69 odezpíval Adams s naprostou jistotou; uvolněnému projevu velmi pomohl i fakt, že veškeré kytarové finesy nechal na svém doprovodném kytaristovi, jenž s elektrickým nástrojem opravdu kouzlil.

Jednapadesátiletý muzikant toho během dvouhodinového setu příliš nenamluvil, všechno ale dohnal hned po zmíněném duetu; to když se zapáleně rozhovořil o tom, jak mu při jedné z posledních návštěv Prahy učarovala jistá žena.

Řeč bylo o Tereze Maxové, které věnoval píseň Heaven (

), během níž na obrazovku promítal fotografie s jejím charitativním příspěvkem světu. Byla to je jen jedna z mnoha ukázek Adamsovy osobnosti.

Co zaznělo:
House Arrest, Somebody, Here I Am, How Do Ya Feel Tonight, Can´t Stop This Thing We Started, I´m Ready, Thought I Died And Gone to Heaven, Hearts On Fire, Let´s Make a Night to Remember, 18 ´til I Die, Back to You, Summer of ˇ69, (Everything I Do) I Do It For You, Cuts Like a Knife, It´s Only Love,  Please Forgive Me, When You´re Gone, Heaven, The Only Thing That Looks Good On Me Is You, Run to You, Cloud #9, The Way You Make Me Feel, Straight From The Heart 

Bryan Adams
Praha, O2 arena, 19. června 2011

Témata:,