Budoucnost podle Primal Scream


Skotští bouráci Primal Scream přišli v létě 2008 na trh s deskou Beautiful Future. Změnili styl života, oproti minulým albům také styl muziky a jejich songy prosvětlil optimismus. Mají tyto změny vůbec nějakou budoucnost? 

Malým pojítkem všech předchozích alb skupiny Primal Scream byla jakási dekadentnost. To se s novou deskou mění. Už samotný název alba nebo dalších písniček tomu napovídá. Tituly jako The Glory Of Love nebo Beautiful Summer opravdu nezní pesimisticky. Samotné skladby se přiklonily spíše na stranu popu, melodické tóny za doprovodu kytar tleskají do rytmu současnému britskému trendu.

Jak znějí noví Primal Scream?

Můžeme se jen dohadovat, jestli je to jen další výhybka na klikaté hudební dráze této kapely, nebo náznak toho, kam by se ráda ubírala v dalších letech. Přeci jenom už to není jako za mlada, kdy jejich hudební experimenty úzce souvisely s  bujarým životním stylem. Podle posledních výroků frontmana Bobbyho Gillespie můžeme doufat, že se na této vlně pohodlně neusadí, ale budou dál produkovat nové věci.

Popové rytmy v Beutiful Summer
Album Beautiful Future začíná energickou a svižnou stejnojmennou skladbou, a tímhle stylem pokračuje i následující Can’t Go Back. Další songy pak na tempu ubírají. Za zmínku stojí určitě Beautiful Summer, která okouzlí prvními podmanivými tóny kytaristy Andrewa Innese. Jestli nějaké popové rytmy, tak právě Beautiful Summer. Zajímavým zpestřením je skladba Zombie Man, která působí jako na míru ušitá pro reklamní znělku. Možná právě proto je uprostřed alba, kde plní funkci spotu.

Album sází na melodii tvořenou hlavně kytarovými sekvencemi, obohacenými o trochu electra. Pěveckou posilu (ne, že by jí Bobby potřeboval) vytvořilo hned několik umělců. Duet Bobbyho s Lindou Thompson v písni Over&Over dojme i vaší babičku, zatímco pomocné vokály Lovefoxx vás možná donutí podupávat si do rytmu ve skladbě I Love To Hurt.

Ačkoli je album Beautiful Future sympatické a poslouchatelné, vinou jisté monotónnosti vám poměrně rychle zevšední. Kvůli revolučním změnám bude tato již devátá deska nejspíš trnem v oku skalním fanouškům, ale určitě si získá i nějaké nové příznivce.

Primal Scream: Beautiful Future
11 tracků, stopáž 44:05, vydal Warner Music

Témata:, ,