Bun B pražským koncertem nabídl své nejlepší „já“


Hip hop není mrtvý, žije na americkém jihu. Oblíbenou frázi poslední doby si mohli fanoušci ověřit na vlastní kůži díky koncertu Bun Bho, který vystoupil 7. října v pražském klubu Abaton v rámci pravidelných akcí Hip Hop All Stars. Ačkoliv Dirty South, jeden z těch novějších stylů hiphopové kultury, u nás koncertně příliš nepřesvědčil, a to nejen z důvodu zrušených vystoupení jmen Lil Wayne nebo Young Buck, ale především vinou nepovedené show v podání Mike Jonese, Bun B prokázal, proč patří mezi špičky současné scény.

Úderem 23. hodiny se rozezněly první tučné býty a na pódiu se objevila hlavní hvězda večera Bernard Freeman, člen legendárního projektu UGK; v sestavě jej navíc doplňovali MC a DJ z houstonského vydavatelství Rap A Lot Records. Charismatický interpret s černým tričkem obsahující nepřehlédnutelný nápis Mutha Fucka Can You Buy That se ihned po svém nástupu stihl pozdravit podáním ruky skoro se všemi v prvních řadách; pódiu dodávala nádech umělá mlha a dva „hořící“ barely. Repertoár poněkud překvapivě obsahoval hlavně sólovou tvorbu z doposud vydaných desek Trill a Trill II, i když fanoušci očekávali spíše připomenutí toho nejlepšího, co vzniklo pod hlavičkou UGK, tedy společně s neodmyslitelným parťákem Pimp C, který zemřel v prosinci loňského roku. Ostatně smutnou událost v hojném počtu připomínali jednotliví diváci svými tričky s nápisem „Rest In Peace Pimp C“. Tuhle frázi i připomenutí taktéž zesnulého DJ Screwa zmínil několikrát mezi skladbami i sám Bun a neopomenul ani heslo dne, kterým bylo UGK For Life, mimochodem také název chystané desky, která vyjde v průběhu příštího roku.

Hodinka na halfplayback
Kvalitní podívanou a vděčné spolupracující publikum, které tvořilo několik set diváků, tak mohl zklamat snad jen half playback, který se prolínal v průběhu celého koncertu, a délka show, která bohužel nepřesáhla šedesát minut. Ze zásadních skladeb byly odehrány International Players Anthem a až v přidaném setu nakonec také Country Cousins, Paper Planes (Remix) a Where´s Da G´s, tedy singly, kde se King Of The Trill, jak si Bun B s oblibou přezdívá, představil pouze jako host.

Poslechněte si singl Where´s Da G´s

Tanec v rytmu amerických hitparád
V průběhu večera ještě DJ Noir a DJ Jorgos z War Trek Posse stihli připomenout zásadní hity především amerických hitparád, jimž se publikum odvděčilo dobrou náladou a dokonce i tancem. Masivním způsobem také došlo na propagaci projektu 20ers, který má ve svém portfoliu pořádající agentura; nejvíce zaujala vizuální propagace na plátně nad pódiem. Koncert si v roli diváků určitě užili také osobnosti česko-slovenské scény, jmenovitě byli k zahlédnutí Hugo Toxxx, pánové z H16 nebo režisér rapových klipů Michal „Romeo“ Dvořák.

Bun B pražským koncertem nabídl to nejlepší, co v sobě má. Dirty South, nejpopulárnější odnož současného hip hopu, je takový, jaký je. Kromě svých příznivců má samozřejmě i odpůrce. Těm prvním určitě udělal ohromnou radost, ti druzí tentokrát zřejmě zůstali doma.

Témata:,