Calvin Harris a něco nového? Na Motion to nenajdete ani pod lupou

lukasbilinec3

Novou desku Motion vydal třicetiletý producent Calvin Harris v nelehké pozici. Tři úvodní singly se ještě před vydáním alba staly číslem jedna, očekávání tedy byla velká. Místo triumfální korunovace nového krále EDM ale přišlo zklamání. Motion je se svými patnácti tracky příliš dlouhá na to, aby měla tah na bránu. A překvapivé momenty spočítáte na prstech jedné ruky.

Čtvrtá studiová deska Calvina Harrise je typické harrisovské album s dynamickým zvukem, líbivými melodiemi a dobrými vokály, s nimiž Harrisovi pomáhaly hvězdy jako Hurts, Ellie Goulding, John Newman, Gwen Stefani či “nová RihannaTinashe. Na desce je tedy všechno, co Calvina zdobí. Harris je, jak víme z minula, zdatný DJ, ovšem jeho kdyby si nevěřil natolik, aby pořádně zariskoval a přinesl do své hudby moment překvapení, něco, co z dřívějška neznáme.

Poslechněte si Calvina Harrise v Youradiu
Spotify letos ovládl Ed Sheeran, Youradiu Calvin Harris

Největším problémem Motion je tak fakt, že nenabízí vůbec žádné zvukové zvraty, žádné hudební nebo producentské momenty, které posluchače donutí znovu se k trackům vracet. Drtivá většina desky splývá v jeden hudební monolit, který je sice z počátku příjemný na poslech, po dvaceti minutách ale začne nudit.

Lehce se tak může zdát, že k těm nejlepěím momentům se vůbec nedostanete. Příjemný náznak změny a mírného vybočení ze zajetého trendu totiž přichází až v samém závěru, v posledních dvou písních Dollar Signs se zmíněnou Američankou Tinashe a Burnin. Jenomže těžko říct, zda jim Harris a jeho management dají v médiích a na koncertech prostor a nebudou spoléhat na staré známé zvukové vzorce.

Pokud si chcete poslechnout hodinku slušně odvedené producentské práce, pak prosím, Motion si dejte. Náročnějšího posluchače, který čeká od nových desek inovace, ale pravděpodobně nepřesvědčí. Nic, co by neznal z dřívějška, na ní totiž nenajde ani po pečlivém prozkoumání. 

Calvin Harris – Motion
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 55:46
Seznam skladeb: Faith, Under Control, Blame, Love Now, Slow Acid, Outside, It Was You, Summer, Overdrive, Ecstasy, Pray to God, Open Wide, Together, Burnin, Dollar Signs

Témata: