Cameronův film Sanctum: Ztracení v jeskyni i v sobě

Marek-Bartos

Filmoví fanoušci dobrodružné povahy o novém filmu Sanctum, který zanedlouho vstoupí do tuzemských kin, už asi dávno vědí. Ti ostatní jeho vznik možná ani nezaznamenali, jelikož příběh o jeskynních potápěčích se vinou slabší propagace krčí kdesi na kraji filmového menu. Škoda, zasloužil by si větší pozornost.

Prvním důvodem, proč byste si měli nového amerického filmu Sanctum o skupině dobrodruhů všimnout, je jméno hlavního producenta. Není jim nikdo menší než James Cameron. Avatarem světu ukázal svoji lásku a respekt k přírodě, takže vlastně nepřekvapuje, že nový příběh o lidském zápolení se Zemí je z velké části jeho projektem.

Ukázky z filmu Sanctum

http://www.youtube.com/watch?v=-sPMSiyLRDk

Na režisérské křeslo usedl méně známý Australan Alister Grierson, kterého Cameron přizval právě k výroběAvatara, poskytl mu exkluzivně svoje 3D technologie a natáčení u australských břehů mohlo začít.

Krásy přírody ve 3D
Dramatický příběh o střetu člověka s přírodou má, podobně jako na Oscara nominovaný snímek 127 hodin, inspiraci ve skutečné události. O co jde tentokrát?
Když se vynikající potápeč se svým týmem, ve kterém je i jeho syn, ocitne v pasti neprobádaného jeskynního systému Esa`la někde v jižním Pacifiku, začne v temných hlubinách zoufalé hledání únikové cesty. Bez kyslíku, samozřejmě. SanctumZapomenout samozřejmě nesmíme ani na úchvatné 3D zobrazení všech těch pacifických krás.

Škoda slabých herců i patosu
Jenže Sanctum naplňuje slibný potenciál jen zčásti. Scénář, jehož leitmotivem zmiňovaný boj o přežití v nevyzpytatelných vodních hlubinách, je totiž doplněn komplikovaným vztahem mezi vůdcem výpravy (Richard Roxburgh) a jeho synem (Rhys Wakefield). Vztah, který vyvrcholí v otřepané poznání „v nouzi poznáš přítele“ – v tomto případě otce – často neúnosně brzdí jinak napínavý děj a celé finále zbytečně natahuje.

Role obsadily herci spíše z druhé „výkonostní“ kategorie, což je v řadě scén docela znát. Nejznámější tváří filmu je zřejmě Ioan Gruffudd, který proslul rolí v dobrodružných televizních filmech o podporučíkovi Hornblowerovi, ale ani ten nijak nevybočuje z prkenného průměru. Film tak zachraňují krásné lokace, povedené akční scény a nakonec i dosti naturalistické vyobrazení smrti nešťastníků, kteří se z jeskyně nedostali.

Ti, kteří na film půjdou s očekáváním, že uvidí jakési pokračování cameronovi Propasti z konce osmdesátých let, Sanctum nejspíš zklame. Ostatní si ale u této novinky příjemně odpočinou a zároveň si připomenou, jaké neštěstí může člověka potkat i na tom nejhezčím místě světa.

Sanctum
USA, 2011, anglická verze, české titulky, 3D
Režie: Alister Grierson
Hrají
: Ioan Gruffudd, Alice Parkinson, Rhys Wakefield, Richard Roxburg a další
Premiéra v ČR: 17. března 2011