Caribou měnil rozjetou party v klidný poslechový večer

ondrejbambas

Kanadský hudebník Caribou se včera představil v Praze počtvrté a i přes silnou konkurenci čtvrtečních koncertů (například v Roxy v tu dobu spustil svoje dream-elektro Američan Tycho, o Joan Baez a Passengerovi se dočtete na Kouli v samostatných článcích) vyprodal MeetFactory. Zatímco Tycho sváděl k zadumanému pohupování, Caribou rozjel živelnou show. Bohužel ale také často šlapal na brzdu.

Někdo kanadského zvukového experimentátora

). 

…zatímco TYCHO V ROXY… 

Zatímco v MeetFactory se večer pod taktovkou Cariboua přeléval mezi rozjetým večírkem a poslechovou session, o pár kilometrů vedle, v klubu Roxy, držel Tycho, americký fešák, grafický designér a hudebník v jedné osobě, laťku stále stejně vysoko.

Spolu se tříčlennou kapelou rozjel hned na začátku svůj elektro-dreampopový stroj na slušné obrátky a i díky tematickým (surfařsko-snovým) projekcím udžel pozornost publika celou hodinu dvacet. Kytara, bicí a basa jsou Tychovým synťákům naživo velmi dobrými společníky; snový večer s nimi plynul přirozeně, ovšem ani trochu nudně, a gradoval na správných místech. Zcela v souladu s energií desky Awake, již Tycho vydal nedávno. 

, jak to Tychovi a kepele jde naživo. 

Tycho
Praha, Roxy, 16. října 2014
80 %                                                                (sli)

Aktuální deska Our Love posunula Dana Snaitha, jak zní Caribouovo pravé jméno, do introvertnějších poloh, po sedm let starém albu Andorra a následující desce Swim tak přišel se třetí zásadní nahrávkou kariéry.

Hudebník toho má hodně na srdci, proto si dovolí některé (houseové) věci vydávat pod pseudonymem Daphni. House se ovšem netýká skladeb aktuálně vydaných pod jménem Caribou; ačkoliv do časů prosluněných beatlesáckých hitů z Andorry mají daleko, jsou daleko popovější než skladby Daphniho. Jenomže: Právě ony popové sedí živému hraní nejvíc a právě ony momenty včera chyběly. 

Poslechněte si Caribou a Tycho v Youradiu

Caribou se na turné samozřejmě snaží zpropagovat novinku Our Love, setlistu to však úplně nesedí. Po pomalém až středně rychlém začáku s trojicí Our Love, Silver a Mars nasadí vyšší rychlost bouřlivě odměněnou Found Out, aby ji vzápětí potopil skladbou All I Ever Need. Second Chance s přizvanou Jessy Lanzou, která jede společně turné s kapelou v roli předskokanky, je příjemná na poslech, bohužel vedle následující gradující Jamelia na ni okamžitě zapomenete.

Skladby z Our Love pohromadě fungují, pokud do nich ale Caribou přimíchá starší věci, kouzlo se vytrácí. Zamrzí i absence songů před albem Swim, například pomalejší She’s The One by skvěle doplnila klidnější místa setu, nemluvě o hitu Melody Day, jenž by podpořil velké finále. Z něho zůstane asi největší vzpomínka – Can’t Do Without You dokonale uzavřela hlavní část, prodloužená verze Sun pak byla explodující přídavek. Škoda. Caribou by si příště měl vybrat, jestli chce dělast party anebo spíš poslechovou session. Oboje dohromady nedělá koncertní dobrotu. 

Caribou
Support: Jessy Lanza
Praha, MeetFactory, 16. října 2014