Carla Bruni, nostalgie a večírky s Rolling Stones

Jana-Moravcova

Setřást ze sebe v pětačtyřiceti nálepku kdysi slavné modelky, která randila s rockovými veterány typu Micka Jaggera, není snadný úkol. Carle Bruni se to ale docela úspěšně s daří. S novou deskou Little French Songs se zařazuje do skupiny zpěvaček, na kterých je zajímavé především to, jakou hudbu dělají.

Pokud nejste detailněji obeznámeni s hudební kariérou Carly Bruni, ženy, která je nám známá především jako bývalá první dáma Francie alias manželka prezidenta Nicolase Sarkozyho, vězte, že aktuální kolekce Little French Songs je jejím již čtvrtým studiovým albem, jímž o sobě dává konečně pořádně vědět i jinde než ve frankofonním světě.

Poslechněte si Carlu Bruni v YouRadiu

Sympatické je, že hudební úspěchy někdejší nejsledovanější ženy Francie netěží ze známého jména, ale z přirozené muzikálnosti a netradičního způsobu vyprávění příběhů. Její vokální projev je laskavý, Bruni se nehrne do závratných výšek, výborně frázuje. Něžně a křehce našeptává, tu posílí, tu ubere… Chvíli francouzsky, jinde zase v rodné italštině, neopomene ani pár anglických frází v titulní skladbě Little French Songs a baladě Darling (a to snad jen kvůli prvnímu anglickému názvu alba ve své diskografii.)

Mimo valčíku La Valse Posthume a coververze šansonu Dulce Francia, který Carla přepsala do italštiny (zazní jako Dolce Francia), pochází všechny skladby na novince z dílny Carly Bruni; na Little Frenche Songs nostalgické, ale stále sympaticky hravé dámy ve středních letech. Ve skladbě Mon Raymond zmiňuje svého muže Nicolase, nechybí ani vzpomínka na večírky u Keitha Richardse z The Rolling Stones a jeho tehdejší milé, herečky Anity Pallenberg.

Little French SongsTakové jsou Little French Songs, mikropříběhy, momentky, obrázky z minulosti. Možná se vám časem oposlouchají, ale stejně tak z nich můžou vyrystalizovat skladby, které přežijí v čase. Carla Bruni by pro začátek mohla být výtečný společník nejen k večerní sklence vína uprostřed horkého léta.

Carla Bruni – Little French Songs
Vydavatel: Universal Music
Celkový čas: 40:52
Seznam skladeb: J’arrive A Toi, Chez Keith Et Anita, Prière, Mon Raymond, Dolce Francia, Pas Une Dame, Darling, La Valse Posthume, Little French Song, Liberté, Le Pingouin

Témata: