Čechomor přijede z nádraží do Paláce Akropolis

Lubos-Prochazka

Kapela Čechomor se blíží do závěru své letošní šňůry Kooperativa Tour, kterou završí za týden, v pondělí 27. září, v pražském Paláci Akropolis. Vstupenky ještě seženete.

Čechomor se na pražský Žižkov vrací po dvou letech. Fanouškům tam přiveze (jak jinak) své největší hity. Kapela má za sebou velmi náročné léto. Vystupovala na řadě festivalů a také ve vlakových stanicích v pěti slovenských a jednom českém městě. V prostorách nádraží se asi nejlépe cítil kytarista a zpěvák František Černý. Sám totiž kdysi na dráze pracoval a na léta strávená u lokomotiv pořád vzpomíná. "Spravoval jsem rychloměry, což je důležitý bezpečnostní článek na mašině. A když jsem všechny ty rychloměry spravil, vydal jsem se na dráhu hudebníka," vzpomíná Černý.

Kapele už je dvacet
Skupina Čechomor se původně jmenovala 1. českomoravská nezávislá hudební společnost a vznikla v roce 1988 ve Svitavách. Její členové nejprve hráli na tržištích kramářské písně. I když později jejich hudba získala rockovější náboj, folklorní základ v ní zůstal. První album Dověcnosti vydala v roce 1991. Přelomem v historii kapely byl rok 2001, za který její členové získali tři ceny Anděl – jako skupina roku, za album Proměny i za stejnojmennou skladbu. Loni Čechomor natočil hudbu k trilogii pověstí ze slezských, moravských a českých hradů a zámků.

Čechomor – Kooperativa Tour
Kdy:
pondělí 27.září
Kde: Palác Akropolis, Praha 3
Čas: 19.30
Vstupenky: 290 Kč na stání. Objednávejte tady.

Takhle Čechomor v létě vystupoval v dešti na Rock for People

Témata:,