Česká jednička Charlie Straight: Navazujeme na The Beatles a chceme na Glastonbury

Hana-Slivova

Ještě před rokem znal Charlie Straight, sympatickou anglicky zpívající kapelu z Třince, jen málokdo. Loni ale vydala na české poměry velmi nadprůměrnou deskou She´s a Good Swimmer, která se i díky internetu dostala mezi širší publikum. Průlom pak přišel letos v dubnu, když skupina v hlavním vysílacím čase TV Nova převálcovala konkurenci na hudebních cenách Anděl. "Rouhali bychom se, kdybychom řekli, že po třech Andělech nejsme spokojení," komentuje to zpěvák a kytarista skupiny Albert Černý.

Na letošních Andělech jste dostali cenu ve všech kategoriích, ve kterých jste byli nominovaní – jako objev roku, za nejlepší klip i desku. Popravdě, byli byste poté, co moderátorka Tereza Pergnerová vyhlásila vaše jméno v kategorii Objev roku, zklamaní, kdyby druhá a třetí nominace nevyšla?
Zklamaní bychom určitě nebyli. Pro nás bylo skvělé už to, že kapela, kterou před tím znali vlastně většinou jen fanoušci z intenetu, zahrála živě v sobotu večer v nejsledovanější televizi. Nakonec jsme byli moc rádi za klip roku k písničce Platonic Johny, protože Víťa (Haratek, autor klipu – pozn. red.) tomu věnoval moře času. Cena za album roku byl pak takový extra bonus.

Charlie Straigh po Andělech s manažerem Lukášem Rychtaříkem Jak jste Anděly oslavili?
V sobotu po cenách to byla velká euforie, taková zmrzlinová párty. V neděli jsme se pak museli dostat každý zpátky do školy nebo domů, tak jsme si dali při výjezdu z Prahy slavností oběd v Průhonicích a pokračovali po D1 zpátky na Moravu.

Charlie Straight měli skvělý rok. Natočili dobrou desku, koncertovali v plných klubech, udělali úspěšný klip, dostali Anděly. Chybí vám ke spokojenosti ještě něco?   
Vždycky se najde ještě něco dalšího, co by nám udělalo radost. Ale tvářit se po třech Andělech, že to není dost, by asi bylo rouhání.

Když jsme zmiňovali klip, o Platonic Johny se loni hovořilo jako o videu, které se dostalo až do vysílání americké MTV. Nikdy nikdo ale nevysvětlil, jak to s tím vysíláním a MTV přesně bylo. Nechcete to teď napravit?
Těsně před tím, než se video Platonic Johny objevilo na YouTube, jsme skutečně poskytli klip v plné kvalitě i několika cizincům. Četli jsme pak na internetových fórech hlášky od lidí, kteří tvrdili, že to na MTV Hits fakt viděli. Jiní zase tvrdili, že to je blbost, že klip nikdy nevysílali. Kdo ví. Kapelu nikdo oficiálně o hraní klipu na MTV Hits neinformoval. Možná můžeme teď prostřednictvím Koule vyzvat ty, kteří doma tenhle kanál mají, jestli na něm Platnonic Johny viděli. Jisté je, že na české MTV už nás nějakou dobu hrajou.

Podívejte se na Platonic Johny

Vítěznou desku She´s a Good Swimmer jste natáčeli skoro dva roky. Jak to vypadá s druhým albem? Už se něco rýsuje?
Na koncertech už hrajeme některé písničky, které by na novém albu měly měly zaznít. Jsme ale spíše ve fázi příprav. Do konce roku bychom chtěli mít jasněji.

Charlie StraightHrajete skvělé koncerty, jste pracovitá kapela, nicméně nestojí za vámi žádné velké vydavatelství ani manažerský tým. Co nebo kdo vám vlastně nejvíc pomohl v tom, že jste se během roku 2009 takhle vyšvihli?
Do roku 2009 se akumulovalo snažení kapely a celého týmu za nejméně dva, možná i tři roky. To se veřejnosti teď může jevit jako to „vyšvihnutí, o kterém se zmiňuješ.
Ve skutečnosti jsme písničky nahráli na podzim 2006 a vystavili je v lednu 2007 na bandzone.cz. Pak jsme o prádzninách společně s producentem Michalem Novákem nahráli většinu nástrojových tracků a ve zbytku roku 2007 a částečně ještě v roce 2008 pak dohrávali zpěvy. Poměrně velké čekací lhůty pak nastaly, když se deska mixovala u Borise Carloffa a Dušana Neuwertha, mastering dělal Ondřej Ježek. Mezitím se dlouhé měsíce jednalo s řadou vydavatelství včetně jednoho německého. V té době Víťa makal na klipu, aby mohl jít do světa současně se singlem Platonic Johny. Z našeho pohledu v roce 2009 prostě jen vyplavalo na povrch předchozí několikaleté úsilí celého týmu.

Hledá se Platonic Johny
Viděl jste někdo na americké MTV klip k písničce Platonic Johny? Napište nám to. Charlie Straight budou rádi
.

Jaká je podle vás vaše – tedy společná, řekněme „kapelová“ – nejsilnější stránka, nejlepší vlastnost?  Společná vize = Glastonbury, vytrvalost, trpělivost, respekt vůči sobě navzájem.

Jste, stejně jako Ewa Farna nebo Tomáš Klus, z Třince, ze severní Moravy pochází Marie Rottrová, která vstoupila do síně slávy, nebo Jarek Nohavica, jenž se loni nejvíce prodával. To skoro vypadá, že vám ve vašem kraji ve školních jídelnách sypali do čaje talent v prášku…
Letos je to zajímavá náhoda. Ewa vydává desky u Universalu, Tomáš u Sony, my jsme čístá „indie“ kapela, která do světa vyrazila přes pražský server bandzone.cz. Kromě té oblasti původu a podobného věku nás nic dalšího nespojuje. Ve skutečnosti je například mnohem více souvislosti mezi Tomášem, Anetou Langerovou a Monkey Business, kteří všichni bydlí v Praze a majuíají zázemí u velkého vydavatelství.
Hlasování akademie ale věříme a je nám ctí být mezi oceněnými společně s legendami jako Marie Rottrová a Jarek Nohavica.

Charlie StraightNebudete se kvůli úspěchu stěhovat do Prahy?  Alberte, prý tě kromě angličtiny baví i jízda autem po Praze.
Česká republika je malá a není důvod se stěhovat. Klávesák Michal už v Praze je. Honza (baskytarista) studuje v Brně, já v Olomouci a Pavel (bubeník) učí v hudebce v Třinci. Zkušebnu máme zatím v Třinci a na přesun do Prahy nemyslíme. Jízdu po Praze si ale opakovaně vychutnávám a neustále se v ni zdokonaluji, tedy alespoň doufám.

Když jsme u těch libůstek, ještě si rád zapisuješ postřehy do sešitku? Když jste dělali loni rozhovor pro Kouli, řekl jsi, že se pro své kolegy z kapely snažíš založit zpěvníček na cesty autem. Tehdy jsi tam měl ale zapsanou jen jednu písničku od kapely Beirut.
Tohle jsme nějak nedotáhli. Je ale super, že v rozhovoru navazujeme na tyhle věci. Děkuju za připomenutí, musím to dát rozhodně do pořádku!

Těšíme se tedy na první zpěvník na cesty od Charlie Straight. Teď ale plánujete na prvního června koncert do Paláce Akropolis. Kdybychom se sázeli, řeknu, že bude vyprodáno. Zklamalo by vás po úspěchu na Andělech, kdyby nebylo plno?
Na naše pražské fanoušky se moc těšíme! Minule jsme v Akropoli zažili parádní atmosféru na společném koncertě s našimi oblíbenými The Roads. Hrálo se nám skvělě, i když narváno k prasknutí nebylo. Věříme, že se tam budeme cítit zase dobře, a že by bylo prázdno? Toho se vůbec nebojíme.
Na koncertě zase zahrajeme nějaké nové písničky, které by se mohly dostat na druhou dosku, hlavně ale chceme pokřtít nová klip k písničce Upside Down, který bude v Akropoli mít světovou premiéru.

Charlie Straight a Your House

V jednom rozhovoru jste říkali, že byste si chtěli přivlastnit schopnost zahraničních kapel dotáhnout věci k maximu a do konce. Co pro vás teď ono maximum a konec představuje?
Chceme víc experimentovat se zvukem a dělat na každém koncertě pořádnou show. Jsme vlastně pořád hodně mladá a nezkušená kapela. Máme sice tři Anděly, ale všechno máme ještě před sebou. Rádi bychom ke spolupráci na další desce získali někoho, kdo nám pomůže to celé posunout do další dimenze.

Jak to vlastně vypadá s vaším hraním v zahraničí, o které jste hodně stáli? Nějaké koncerty v cizině už proběhly, myslíte si, že vám tuzemské ocenění teď otevře dveře?
Těžko říct. Spíše to bude malé plus pro případná jednání s agenturami, promotéry či vydavatelstvími, ale i to se počítá.
Máme v plánu několik prázdninových výjezdů do Německa. Je předem jasné, že bude hodně složité se tam prosadit, ale německá část našeho týmu má v sobě tolik energie a nadšení, že by byl hřích to nezkusit. Možná bychom měli požádat o konzultaci Martu Jandovou 🙂

Odkud vlastně pochází jméno vaší kapely?
Jedna historka říká, že Charlie je asociací na Karla IV., který byl český král a současně mezinárodní osobností evropského formátu. Straight je pak vyjádřením naší přímosti a otevřenosti ke světu. Je to anglicky, protože navazujeme především na britské kapely od The Beatles přes Stinga až po Radiohead.

 

Témata:,