Česko-irská pohádka v podání Markéty Irglové a Liama Ó Maonlaí


Irský písničkář a klavírista Liam Ó Maonlaí si na turné po českých a moravských městech přizval jako posilu a hosta ženu, která má hodně společného nejen s Iry, ale především s vynikající muzikou. Nemohl zvolit lepšího parťáka než Markétu Irglovou. Ale protože to bylo v olomouckém Jazz Tibet Clubu především jeho vystoupení, Markéta ustoupila tak trochu do pozadí.

Oba protagonisté pojali komorní prostředí téměř domácky, stejně jako diváci, kterých se sešlo na malý klub takové množství, že na některé nevyšly židle, a tak seděli na poduškách těsně pod pódiem. Mezi ně na zem se nakonec usadila i Markéta Irglová a nahoru jen tak mimoděk odbíhala.

Večer s nezkrotnou keltskou energií a procítěnými baladami
Liam Ó Maonlaí
přijel českému publiku představit nejen hudební dovednosti (ve hře na rámový buben bodhran se stal kdysi šampiónem Irska), ale hlavně svou novou desku To be Touched, kterou shodou okolností natáčel v českých studiích. Téměř dvě a půl hodiny trvající ohromující vystoupení otevřel jen svým hlasem za doprovodu podupávání bosou nohou. Jemnou procítěnou baladu s nádechem keltské historie vystřídaly dvě energické skladby hrané na flétnu, kterou Liam vybalil přímo na pódiu z krabice. Poté výplní krabice z tenkých proužků papíru posypal s radostným výkřikem publikum i sám sebe.

Poslechněte si Liama Ó Maonlaí

http://www.youtube.com/watch?v=goJ6vYJQU9w

Ó Maonlaí si hrou na flétnu v duchu dávné historie a keltského středověkého veselí dokázal publikum hravě naklonit. Pak přešel k piánu, kde už vydržel téměř po zbytek koncertu; vyjma momentů, kdy se na jevišti vyskytovala sama Irglová, nebo když hrál na buben. Během vystoupení několikrát přiměl publikum ke spolupráci. Nedalo mu to moc práce, sedící diváci se s chutí ujali vlastní interpretace složitých popěvků, které Ó Maonlaí předzpívával. Skvělý zážitek pro všechny!

Irglová přizvala sestru a vzpomněla na Once
Markéta
si pro svůj první výstup večera přizvala na pódium sestru Zuzanu, aby spolu zazpívaly baladu Gently Johnny. Vedle společných písní s Liamem z jeho nového alba To be Touched došlo i na letmou vzpomínku na Once, respektive na soundtrack k filmu Once. Prostor dostala Markétina procítěná klavírní balada The Hill.

Poslechněte si Markétu a Zuzanu Irglovy

O velké okamžiky večera se postaraly přídavky. Publikum se nedalo odbýt a písničkáře vytleskalo zpět na pódium třikrát. Interpreti se rozhodně nesnažili své výstupy uspěchat, a tak jen přídavky tvořily téměř třetinu celého koncertu. Nekonečný závěrečný aplaus korunoval jedinečný koncert, při němž se na jednom pódiu objevila světově známá Češka s Oscarem za filmovou píseň a výjimečný irský skladatel a textař, kterého zbožňuje i Bono.

Liam Ó Maonlaí a Markéta Irglová
4. června 2009, Jazz Tibet Club, Olomouc