Česko se už nebude účastnit písňové soutěže Eurosong

Lubos-Prochazka

Náš stát se už nebude účastnit písňové soutěže Evropské vysílací unie s názvem Eurovision Song Contest. Mluvčí České televize Ladislav Šticha dnes oznámil, že důvodem je malý zájem o soutěž v Česku i negativní ohlasy u části hudební kritiky.

"Sledovanost byla na tento typ pořadu velmi nízká, velice hluboce pod našimi požadavky, aby mělo smysl z našeho pohledu takový pořad vysílat. Soutěž byla kritizována i mezi odborníky, její formát je dnes považován už za přežitý a ohlasy na ni spíše ČT škodily, než aby jí přinesly pozitivní body," prohlásil Ladislav Šticha. Hudební publicista Jan Rejžek, který pro ČT letos soutěž komentoval z Moskvy, podotkl, že ze 43 zúčastněných zemí jich letos pět nebo šest
poslalo velmi kvalitní reprezentanty. "Je to zábavná estráda, která většinou s kvalitou nemá nic společného. Národní poroty chtějí obvykle něco líbivého," prohlásil Rejžek. Rozhodnutí České televize chápe i Vojtěch Lavička, houslista skupiny Gipsy.cz, která v letošní soutěži Eurovision Song Contest vypadla v semifinále. "Sami jsme poznali, že kapela z České republiky má vzhledem k pravidlům soutěže, kdy pro vás mohou hlasovat pouze posluchači z okolních zemí, minimální šanci na úspěch," sdělil ČTK. Více o letošním Eurosongu čtěte tady.

Témata: