Český hip hop je už dospělý

Jiri-Vanek

Český hip hop v roce 2008 vystoupil ze žánrových škatulek a díky deskám Vladimira 518, DJ Wiche nebo jihlavských Pio Squad se stal stylem, který je schopen oslovit širší publikum než jen teenagery s čepicemi s rovnými kšilty. Vážnější témata, hlubší souvislosti a smysluplnější myšlenky – toho všechno nabídli včera Pio Squad a bratislavští H16 v rámci Hip Hop Jam Meeting Pointu dostatečné množství.

Pio Squad se po příchodu na pódium pražského Abatonu nejprve ujistili, že diváci vědí, kde leží Jihlava, a skladbou Život spustili hodinovou show postavenou zejména na skladbách z loňské desky Interview. Pio Squad patří mezi „starší a pokročilé“ kapely českého hip hopu; věk členů se pohybuje okolo třicítky, a témata pro svoje rapy hledají pánové Efko, Eurodel a De Puta Madre často v až překvapivě vážných věcech.

Poslechněte si Pio Squad

Ne, Pio Squad se nevzdávají standardních postojů (nejen) českého dospělého hip hopu; v jejich rapu je spousta ega (ujišťování, že publikum ví, kde je jejich domovské město Jihlava, je tím nejmenším důkazem), machovství nebo pohrdání slabými MCs. V jiných skladbách ale ukazují, proč patří mezi špičku: jsou romantičtí (Hra), trochu patetičtí (Pamatuju), místy kárají (Co si zasel se samplem dětského sboru, asi nejpůsobivější skladba z desky Interview). Pio Squad nabízejí to, co druholigovým českým hiphoperům chybí – jejich svět není vystavěný černobíle, ukazují pochopení pro víceznačnost reality. Škoda, že ke konci koncertu už skladby trochu splývaly, a to i kvůli aparatuře zkreslující výšky jednoho z mikrofonů.

Česko-slovenská sounáležitost
Bratislavští H16 vystoupili v Praze po zhruba roce a půl, ale od první písně (Robím, čo chcem) nenechali nikoho na pochybách, že slovenský hip hop už dávno nejsou jen Vec a Kontrafakt. H16 sebejistě zpracovávají náměty, která známe i z českých desek poslední doby (v Dávno viem vzpomínají na svoje začátky na scéně), ale i temější témata o policejním státu, která od českých interpretů (naštěstí) příliš neznáme.

Živý česko-slovenský večer (hip hop je vůbec stylem, ve kterém česko-slovenská sounáležitost zůstává asi nejsilnější) končil o půl druhé v noci. I přes drobné nepříjemnosti (záchranáři oživovaný opilý mladík, bitka před klubem při odchodu) ukázal, že český hip hop loni definitivně dospěl. Určitě zapůsobil na publikum Hip Hop Jamu v klubu Abaton silněji než nabídka organizátorů. Ti vyhlásili těsně před příchodem Pio Squad možnost zakoupit si lístek na letní Hip Hop Jam. Cena 199 Kč je sice impozantně nízká, ale obří vzrušení v řadách návštěvníků nevyvolala. Není divu, jméno žádného z účinkujících se nedozvěděli a velkolepé sliby („americká hvězda, evropskej bonus, kompletní cz/sk špička“) zněly poněkud neurčitě. Vyslechli pak jen datum a místo prázdninové akce: 10. – 11. 7. 2009, Svojšice.

Hip Hop Jam Meeting Point
24. ledna 2009, klub Abaton, Praha