Český hip hop mě nudí, říká Xind X

Jiri-Vanek

Xindl X (vlastním jménem Ondřej Ládek) je originální pražský písničkář, který ve své tvorbě kombinuje hip hop, folk, jazz i blues. Velký důraz klade na svébytné texty, ve kterých má stejnou váhu pokus o osobní výpověď, jako ironie. V roce 2008 vyhrál festivaly Porta a Zahrada a na podzim mu vyšlo debutové album Návod ke čtení manuálu.

Jako Xindl X vystupujete buď sám, nebo s celou kapelou. Proč?
Začal jsem vystupovat sám, ale s tím, že se na mě postupně nabalí další lidi a bude to regulérní kapela. Pak jsem se ale přihlásil na Portu a na Zahradu a viděl jsem, že ty písničky fungujou, i když je hraju jenom s kytarou.

A čemu dáváte přednost?
Sólový hraní nabízí extrémnější polohy. Když je dobrý publikum, snáz se s ním naváže kontakt, můžu dělat nečekaný pauzy uprostřed písničky, můžu spojovat písničky, jak mám zrovna náladu. Na druhou stranu, pokud moje hraní publikum nebaví, dost si to člověk vyžere. To se s kapelou nestane. Když vás nikdo neposlouchá, můžete si zahrát sami pro sebe, jako na zkoušce.

Hodně lidí vás srovnává s Xavierem Baumaxou. Vidíte tam nějakou spojitost?
Mám pocit, že já i Baumaxa jsme takoví solitéři, takže proto nás spousta lidí hází do jednoho pytle. Xavier je ale mnohem víc showman, používá hudební parafráze a parodie, já se považuju za klasickýho písničkáře. Mám stejně daleko k Baumaxovi jako třeba k Plíhalovi.

Hodně využíváte prvky z hip hopu. Sledujete tenhle styl?
Mě víc baví kapely, co si z hip hopu berou prvky, než hip hop samotnej. Třeba Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers, Beck, Everlast. Na českým hip hopu nemám rád tu pózu okoukanou z černošských klipů na MTV, takový to „my žijeme na sídlišti, jsme kingové“. Mně to nepřijde jako výpověď o životě, ale spíš jenom jako hra. Takže mě zaujmou kapely, který to dělají trochu jinak. Docela se mi líbil Chaozz; bylo to vtipný, sice populistický, ale mělo to nadhled a smysl pro humor. Takže teď mám docela rád i Prago Union; mají zajímavý obraty a nenudí mě. Nebo WWW jsou samozřejmě skvělí, ale ti jsou textově úplně někde jinde, to je opravdová poezie. Jinak mě většina českýho hip hopu nudí, třeba od Indyho a Wiche mě první album hudebně docela bavilo, ale textově to žádný mistři opravdu nejsou.

Texty jsou pro vás hodně důležité. Považujete se za lepšího textaře, nebo muzikanta?
Myslím si, že jsem dobrej textař. A myslím si, že jsem stejně dobrej muzikant, ale dobrejch muzikantů je u nás spousta, kdežto dobrejch textařů málo. Moje písničky jsou postavený na textech, hudbu tomu přizpůsobuju. Některý svoje dobrý písničky nehraju, protože by se prostě nehodily do xindlovskýho repertoáru, hudba by odváděla pozornost.

Poslechněte si Xinda X na bandzone.cz

A jak moc jsou vaše texty autobiografické? Kdo je vlastně Xindl X, do kterého se na pódiu převtělujete?
Dřív jsem tvrdil, že to je moje zlý já, ale teď už říkám, že jsem to já. Původně to byla taková přetažená verze mě samýho, ale nějak si mě to přetváří k obrazu svýmu. Když jsem projekt začínal, rozhodně jsem tolik nechlastal a nebyl tak promiskuitní jako teď…

Album vám vyšlo loni. Už plánujete další?
Album s pracovním názvem Orální kocovina bych chtěl vydat v roce 2010. Mělo by to být dvojalbum: na jedný desce věci jenom s kytarou, na druhý desce ty samý věci, zaranžovaný pro kapelu a hosty. Určitě to bude folkovější deska, bude tam míň rapu, zvýší se prostor pro oživení v aranžích. Chci druhou kytaru, víc kláves, dechovou sekci, banjo, který jsem si teď koupil, nebál bych se třeba ani nějaký elektroniky. A rozhodně  bych tam chtěl i výraznou producentskou osobnost. První desku jsem točil s Jirkou Maškem, kterej mi nechal volnou ruku, takže jsem si to z velký části produkoval sám, což bylo fajn. Ale teď bych chtěl někoho, kdo trochu usměrní moje ego.

V současný době se dokončuje klip k písničce Anděl. O čem to bude?
Já jsem měl připravenej klip, ale probíral jsem ho s režisérem Jakubem Sommerem, a on v něm udělal nějaký změny, takže nakonec je z toho něco úplně jinýho, co se mi vlastně líbí víc. Písnička je psaná z pohledu velkohubýho chlapa, kterej umí balit holky, kdežto v klipu je to obráceně: já hraju ženský role a tři herečky, Maruška Doležalová, Simona Babčáková a Táňa Pauhofová, ty mužský.
 
To ale není váš první klip, nahrál jste písničky k filmu Vy nám taky, šéfe a k jedné z nich už klip vznikl.Muziku dělal Tomáš Polák z Mig 21, se kterým jsem moc chtěl spolupracovat, protože Mig 21 se mi vždycky líbil. Vznikly čtyři podle mě dobrý písničky, dvě z nich jsem si dokonce vzal do xindlovskýho repertoáru. Ale celý to bylo nedotažený: měly vzniknout dva klipy a vznikl jeden, navíc horší, než byl původní koncept, soundtrack nevyšel, peníze mi nezaplatili a telefon mi neberou…

Poslechněte si Xindlovu písničku Mimo mísu pro film Vy nám taky, šéfe

A jaké máte plány do budoucna?
Chtěl bych se ukázat na Slovensku, jezdit pravidelně víc koncertů než doteď. Bylo by super, kdybych mohl rozšířit kapelu, přibrat druhou kytaru, klávesy, dechovou sekci, ale je to ekonomickej problém. Už teď, když je třeba zaplatit kromě mě další tři lidi v kapele, vyjde to na částku, kterou spousta promotérů prostě nedá. Takže v současnosti na jeden koncert s celou kapelou připadá tak deset sólových. To bych chtěl změnit, aby to byla jedna k jedný.

Takže když to shrnete, kde byste chtěl být za pět let? 
Ještě na světě…

Xindl X

Písničkář a scénárista Ondřej Ládek se narodil 16. srpna 1979 v Praze. V letech 2003 – 2006 byl leadrem skupiny Já a brácha, v letech 2006 – 2007 skupiny Jupí tralala, od roku 2007 používá pseudonym Xindl X, pod nímž vystupuje buď sám, nebo s doprovodnou skupinou. V roce 2007 vyhrává první ročník soutěže Česko hledá písničku s písní Mamut, v roce 2008 získává řadu dalších ocenění: vítězí na Pražské portě, což zopakuje i na českém národním finále festivalu Porta, stává se i vítězem autorské Porty na mezinárodním finále Porty v Ústí nad Labem. S písní Styky vyhrává soutěž Inkubátor na portálu iLegálně.cz, jeho písně patří dlouhodobě mezi nejhranější skladby na serveru bandzone.cz. V říjnu 2008 mu vychází debutové album Návod ke čtení manuálu, které představuje na společném turné s Xavierem Baumaxou nazvaném Xindl X a Xavier Baumaxa se hrají navzájem. Otextoval a nazpíval čtyři písně k filmu Vy nám taky, šéfe. Je rovněž autorem scénáře k celovečernímu filmu Restart a scénáristicky se podílel na sitcomu Comeback, ke kterému rovněž napsal dvě písně.